Cutremur cu magnitudine aproape 7 în Filipine, urmat de un alt seism puternic în Indonezia

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific a indicat iniţial că acest cutremur are potenţialul de a genera un val uriaş în Oceanul Indian, dar a anulat avertismentul la scurt timp.

14 mart. 2022, 06:17
Cutremur cu magnitudine aproape 7 în Filipine, urmat de un alt seism puternic în Indonezia

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 a lovit luni coasta de vest a insulei indoneziene Sumatra, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), notează AFP.

Cutremurul s-a produs luni la orele 04.09. (duminică, 21.09 GMT), la 21,8 kilometri adâncime, iar epicentrul său a fost la 167 de kilometri vest de oraşul de coastă Pariaman, a indicat USGS.

„Seismul a fost resimţit timp de un minut la intensitate moderată, oamenii au intrat în panică şi şi-au părăsit casele”, a afirmat într-un raport preliminar Agenţia naţională de management al dezastrelor.

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea
Primul cutremur a fost urmat de câteva replici puternice, potrivit serviciilor seismologice indoneziene.

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific a indicat iniţial că acest cutremur are potenţialul de a genera un val uriaş în Oceanul Indian, dar a anulat avertismentul la scurt timp.

„Potrivit ultimelor informaţii, nu există victime sau pagube, dar continuăm să monitorizăm situaţia. Cutremurul a fost puternic resimţit în sudul Insulei Nias”, situată la nord-vest de Sumatra, au precizat serviciile de urgenţă. Oamenii „s-au calmat” după ridicarea avertismentului de tsunami, au adăugat acestea.

Indonezia se află în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă cu o puternică activitate seismică, unde mai multe plăci tectonice ale Pământului se intersectează şi provoacă un număr mare de cutremure şi evenimente vulcanice.

Filipine: Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a zguduit Insula Luzon

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,4, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), a lovit luni principala insulă din Filipine, zguduind clădirile din capitala Manila, dar fără a provoca pagube, potrivit primelor informaţii, notează AFP.

Cutremurul, produs la o adâncime mică, 11 kilometri, a lovit insula Luzon luni la orele 05.05 (duminică, 21.05 GMT), potrivit USGS.

Cutremurul din 1977. La 45 de ani de la marele cutremur, în Bucureşti sunt 736 de clădiri cu risc seismic
„Locuitorii sunt obişnuiţi cu acest tip de cutremure, nu au fugit afară şi nu s-au panicat”, a declarat locotenentul Aristotel Calayag, şeful poliţiei din oraşul Lubang, situat în Mindoro, o insulă de lângă Luzon.

Căpitanul Michelle Gaziola, şefa poliţiei din Morong, pe insula Luzon, a declarat pentru AFP că seismul a fost „un pic cam puternic, dar a fost scurt”.

„Suntem bine. Majoritatea oamenilor încă dorm”, a adăugat ea.

Filipinele sunt situate pe „Cercul de Foc” al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure de pământ frecvente şi activitate vulcanică semnificativă.