Cutremur cu magnitudine peste 5. Mişcarea seismică resimţită pe o arie largă

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,8 grade, s-a produs in China (Sudul provinciei Xinjiang).

31 ian. 2023, 06:40
Cutremur cu magnitudine peste 5. Mişcarea seismică resimţită pe o arie largă

UPDATE un alt cutremur în China: În ziua de 30 Ianuarie 2023, la ora 19:07:48 (ora locală a României), s-a produs în SOUTHERN XINJIANG, CHINA un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.4, la adâncimea de 10 km.

Cutremur în China. Seismul a avut loc la ora 23h49min UTC (ora locala 5h49min a zilei de 30 ianuarie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Nord-Vestul Chinei, Sudul provinciei Xinjiang.

Cutremur cu magnitudine 5.8, s-a simţit şi peste graniţă

Cutremurul s-a produs la adancimea de 30 km si a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga, atat in provincia Xinjiang din Nord-Vestul Chinei, dar si in Kazahstan, pana la distante de peste 500 km Nord-Vest de epicentru. Nu au fost raportate pagube semnificative.

Cel mai mare cutremur din istoria omenirii: 9,5 grade pe scara Richter

Ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Marele Cutremur din Chile a dezvăluit ceva nou despre planetă – că lumea însăși poate vibra ca o coardă de chitară. Este vorba despre cutremurul din Chile, 22 mai 1960, care a fost culcat la pământ de cel mai puternic seism înregistrat vreodată: 9,5 grade Richter.

Când s-a terminat, seismologii și-au dat seama că acest cutremur le-a oferit o fereastră către structura Pământului. Natura dăduse planetei ceva asemănător unei ecografii. Oamenii de știință cred că un cutremur la fel de mare ca Marele seism din Chile ar putea avea loc pe o serie de falii – inclusiv una de-a lungul coastei de nord-vest a SUA.

Cutremur puternic luni, la o adâncime de 50 km

Pe 22 mai 1960, oraşul Valdivia din Chile a fost aproape distrus de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în lume: 9,5 grade pe scara Richter. Au murit atunci 6000 de oameni şi cifrele distrugerii au fost relativ mici datorită epicentrului situat într-o zonă mai puţin locuită, precum şi pregătirii populaţiei pentru astfel de situaţii.

De la coastă a pornit un val de 25 de metri înălţime, care a măturat apoi oraşul Hilo din Hawaii. Se spune că acel seism a echivalat cu 178 de miliarde de tone de TNT.