Coreea de Nord CONFIRMĂ efectuarea cu succes a unui nou TEST NUCLEAR. Reacţia MAE

Coreea de Nord a anunţat, vineri, desfăşurarea cu succes a "detonării unor focoase nucleare". Confirmarea a venit după ce oficialii din Coreea de Sud şi Japonia au acuzat efectuarea "celui mai puternic test nuclear nord-coreean de până acum", ca urmare a detectării unui seism cu magnitudinea de 5,3 grade în apropierea zonei de testare din Punggye-ri, în nord-estul ţării.

09 sept. 2016, 03:16
Coreea de Nord CONFIRMĂ efectuarea cu succes a unui nou TEST NUCLEAR. Reacţia MAE

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat vineri de Coreea de Nord, pe care îl caracterizează drept o evoluție „foarte îngrijorătoare”, potrivit Agerpres.

„Condamn cu fermitate aceste provocări consistente și încălcări ale rezoluțiilor obligatorii ale Consiliului de Securitate al ONU care subminează securitatea regională și internațională”, a declaratsecretarul general al NATO.

El a cerut cu insistență Phenianului să-și respecte obligațiile internaționale și „să se abțină de la orice acțiuni și amenințări care sporesc tensiunile regionale și insecuritatea”.

UPDATE Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune și la nivel global, precum și o gravă încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a solicitat în mod repetat acestei țări renunțarea la dezvoltarea armelor de distrugere în masă și programelor balistice, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

În calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, România va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale„, potrivit documentului citat.

UPDATE Secretarul de stat american, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov, și-au exprimat vineri îngrijorarea în legătură cu testul nuclear nord-coreean și au anunțat că vor sesiza Națiunile Unite în această problemă, potrivit Agerpres.

„Suntem foarte preocupați, rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie aplicate riguros și noi trebuie să trimitem acest mesaj foarte puternic”, a declarat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe și-a mai exprimat intenția de a discuta în cursul zilei cu omologul său japonez.

„În mod evident, Japonia și Coreea de Sud, în special, sunt profund preocupate din cauza apropierii lor geografice de Coreea de Nord. Dar cred că este corect să spun că la fel ca Rusia, China și SUA, toată lumea are aceleași preocupări cu privire la acest subiect”, a adăugat John Kerry.

„Noi încercăm să stabilim precis ceea ce s-a petrecut și vom discuta neapărat în cadrul Națiunilor Unite, este sigur”, a mai spus Kerry.

––––––––––––––––––––––––

Coreea de Nord a efectuat, vineri, al cincilea test nuclear „reușit”, a confirmat televiziunea oficială nord-coreeană, relatează AFP, citat de Agerpres.

Oamenii noștri de știință în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul țării. Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noștri de știință în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reușit al unei ogive nucleare„, a anunțat televiziunea oficială din Coreea de Nord.

Testul nuclear îi confirmă Coreii de Nord capacitatea de a monta o ogivă nucleară pe o rachetă. „Acest test nuclear a confirmat, în final, structura și caracteristicile specifice unei ogive nucleare care a fost standardizată astfel încât să poată fi montată pe rachete balistice strategice„, a declarat agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA.

În martie 2016, conducătorul nord-coreean Kim Jong-Un afirmase că țara sa a reușit să miniaturizeze o ogivă termonucleară care poate echipa o rachetă balistică, ceea ce a fost pus la îndoială de numeroși experți. Problema miniaturizării este esențială pentru că de ea depinde capacitatea unui vector de a transporta arme nucleare până la o țintă aleasă.

Coreea de Nord a mai afirmat că a dezvoltat o rachetă cu rază lungă de acțiune, capabilă să atingă continentul american, fapt tratat cu scepticism de unii experți.

Reacţii vehemente la testul nuclear efectuat de regimul nord-coreean

Moscova este foarte îngrijorată în legătură cu testul nuclear efectuat de Coreea de Nord. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind această țară trebuie respectate cu strictețe.

La rândul său, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că noul test nuclear realizat de Coreea de Nord este „extrem de îngrijorător și regretabil”.Este vorba despre o încălcare flagrantă a numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și un dispreț total față de cererile repetate din partea comunității internaționale. Este o acțiune foarte îngrijorătoare și regretabilă„, a declarat Yukiya Amano, directorul agenției ONU.

China și-a exprimat opoziția „fermă” față de testul nuclear efectuat vineri dimineață de Coreea de Nord, al cincilea și cel mai puternic realizat de către Phenian până în prezent, potrivit Coreii de Sud.

RPDC a efectuat un nou test nuclear în pofida opoziției generale a comunității internaționale, test pe care guvernul chinez îl condamnă cu fermitate. Cerem insistent Coreii de Nord să-și onoreze angajamentele în ceea ce privește denuclearizarea, punerea în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să se abțină de la orice acțiune de natură să agraveze situația„, a declarat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord vor avea „consecințe grave” după ce această țară a confirmat că a efectuat un al cincilea test nuclear vineri dimineață.

Președintele a indicat că va continua consultările cu aliații și partenerii noștri în zilele următoare pentru a se asigura că acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord vor avea consecințe grave„, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, transmite Agerpres.

Liderul de la Casa Albă reiterează angajamentul ferm al SUA pentru asigurarea securității aliaților săi din Asia și din lume.

Președintele Franţei, François Hollande, „denunță cu fermitate” al cincilea test nuclear efectuat de regimul nord-coreean și „cere Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să se sesizeze în legătură cu această încălcare a rezoluțiilor sale”, a transmis Președinția.

Comunitatea internațională trebuie să fie unită în fața acestei noi provocări care intervine după o condamnare unanimă de către Consiliul de Securitate a testelor balistice efectuate luni de Coreea de Nord”, se arată în documentul emis de Preşedinţia franceză.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat că un asemenea test nuclear nu poate fi tolerat. În plus, ministrul Apărării din Japonia, Tomomi Inada, a declarat că ultimul test nuclear efectuat de regimul nord-coreean, combinat cu succesul înregistrat în dezvoltarea tehnologiei rachetelor balistice mobile, reprezintă o gravă ameninţare la adresa teritoriului japonez.

Preşedinta din Coreea de Sud, Park Geun-Hye, a transmis că este vorba de o acţiune de autodistrugere, iar liderul Kim Jong-Un dă dovadă de o inconştienţă cu adevărat maniacă.Odată cu acest test nuclear, regimul lui Kim Jong-Un nu va face decât să-și atragă și mai multe sancțiuni și izolare (…). O astfel de provocare va accelera și mai mult calea spre autodistrugerea sa„, a spus oficialul.

Testul de vineri, considerat de Seul cel mai puternic de până acum, demonstrează „inconștiența maniacă” a conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un, a adăugat preşedinta statului sud-coreean. „Ne vom întări presiunile asupra Nordului în toate modurile posibile, inclusiv cu sancțiuni suplimentare, mai puternice împreună cu comunitatea internațională și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU„, a mai spus Park.

Cutremur de 5,3 în Coreea de Nord în apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a fost detectat de institutul american de geologie (USGS) în apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri. „Astazi (vineri n.red), în jurul orei 9:30 dimineaţa (ora României, 3:30) am detectat un cutremur artifical cu o magnitudine de 5 grade în zona Punggye-ri din Coreea de Nord„, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de autorităţile militare de la Seul.

Centrul pentru Mişcări Seismice din China a confirmat producerea cutremurului. Televiziunea de stat a transmis că Ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiaţilor la frontiera cu Coreea de Nord.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru agenţia Reuters că a fost un test nuclear, al cincilea începând din ianuarie, cu o putere de 20 până la 30 de kilotone.

Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006, atrăgându-și critici și sancțiuni din partea Națiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfășurat în ianuarie. Phenianul a anunțat atunci că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen.

Al treilea test nuclear nord-coreean, înregistrat în februarie 2013, era considerat până acum cel mai puternic, energia degajată fiind estimată la 6-9 kilotone.

CITEŞTE ŞI: Premierul japonez cere aplicarea „strictă” a sancţiunilor internaţionale împotriva Coreii de Nord