Cutremur cu magnitudinea 7 pe Richter, a fost emisă alertă de tsunami

Arhipelagul Vanuatu este predispus la dezastre naturale, din cauza vulcanilor activi din insule. În plus, arhipelagul este predispus la cicloane și cutremure frecvent.

08 ian. 2023, 16:41
Cutremur cu magnitudinea 7 pe Richter, a fost emisă alertă de tsunami

Cutremur cu magnitudinea de 7 pe Richter, anunţă USGS. Centrul american de Prospectare Geologică a detectat un cutremur cu magnitudinea 7, la o adâncime de 27 de kilometri. Seismul s-a produs la 23 de kilometri de Port Olry, o localitate de coastă de pe cea mai mare insulă.

Cutremur cu magnitudine 5.4. S-a simţit puternic, fiind la o adâncime de doar 9 km

Arhipelagul Vanuatu este predispus la dezastre naturale, din cauza vulcanilor activi din insule. În plus, arhipelagul este predispus la cicloni și cutremure frecvente. Se află pe “Inelul de foc” al Pacificului, adică pe arcul de falii seismice din jurul Oceanului. Vanuatu are o populație de aproximativ 280 de mii de locuitori.

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter care au avut loc în cursul anului 2022:

2022

22 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în largul coastelor statului mexican Baja California, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
21 noiembrie: Un seism cu o magnitudinea 5,6 s-a produs în Java de Vest, Indonezia, fiind soldat cu 252 de victime.

11 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs în Oceanul Pacific la circa 207 kilometri est de oraşul Neiafu, în Tonga, la o adâncime de 10 kilometri.
9 noiembrie: Trei seisme care au avut magnitudini de peste 6,6 au fost înregistrate, în mai puţin de o oră, la sud de Insulele Fiji din Oceanul Pacific, fiecare producându-se la o adâncime de aproximativ 600 de kilometri. Primul cutremur a avut magnitudinea 6,8, al doilea a fost de 7, iar cel de-al treilea seism a fost de 6,6.
4 noiembrie: Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea Golfului California din Mexic, nefiind raportate victime sau pagube materiale.
2 noiembrie: Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în regiunea Insulelor Sandwich de Sud, la o adâncime de 10 kilometri.

25 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în nordul Filipine. Seismul a fost resimţit până în capitala Manila, situată la o distanţă de peste 330 de kilometri înspre sud. Sute de replici seismice au fost înregistrate după cutremurul principal. Conform estimărilor din 28 octombrie 2022, seismul a lăsat în urma 84 de răniţi şi a afectat aproximativ 147.000 de persoane. Un total de 4.670 de locuinţe au fost avariate în timpul seismului.

20 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul coastelor sudice din Panama, la o adâncime de 10 kilometri, în Oceanul Pacific, la o distanţă de 62 de kilometri de Boca Chica. A fost resimţit în unele regiuni ale capitalei ţării din America Centrală, Ciudad de Panama.
16 octombrie – Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul regiunilor costiere ale Americii Centrale, în largul Oceanului Pacific, la o adâncime de aproximativ 11 kilometri.
1 octombrie 2022 – O persoană a murit şi mai multe au fost rănite, după ce un seism cu magnitudinea 6 a lovit provincia indoneziană Sumatra de Nord, la o adâncime de 10 km, având epicentrul la 15 kilometri nord-vest de districtul North Tapanuli. Au fost rănite 9 persoane şi 5 case au fost avariate.

22 septembrie – Un cutremur produs în centrul Mexicului, de 6,5 grade, a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit ţara la 19 septembrie 2022. 2 persoane au murit. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de oraşul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs şi cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localităţii La Placita de Morelos din vestul Mexicului, 2 persoane fiind ucise.

Gheorghe Mărmureanu, după cutremurul din Turcia: „Românii să stea liniştiţi!” VIDEO

14 septembrie – Un seism de magnitudine 7.0 s-a produs în Oceanul Pacific la sud-est de Insulele Loialităţii, Noua Caledonie, la adâncimea de 141 km.
18 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs în sud-estul Taiwanului. A fost înregistrată o persoană decedată şi mai mulţi răniţi.
11 septembrie – Cel puţin 7 persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea 7,6 care a lovit Papua Noua Guinee. În urma cutremurului, s-au mai înregistrat răniţi şi avarii la locuinţe şi elemente de infrastructură.
5 septembrie – Bilanţul seismului de 6,8, care s-a produs în sud-vestul Chinei, a urcat, la 8 septembrie, la 82 de morţi.

29 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul coastelor vestice ale insulei indoneziene Sumatra, în largul insulelor Mentawai, situate la circa 150 de km de coasta de vest a Sumatrei.
23 august – Un seism cu magnitudinea 6, fără victime a fost înregistrat în largul coastelor sudice ale Insulei Sumatra, vestul Indoneziei.

27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor, şi a provocat alunecări de teren în această zonă muntoasă care au dus la moartea a 11 persoane şi la sute de răniţi.
2 iulie – Cel puţin 5 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter produs în sudul Iranului, într-o zonă situată la 100 de kilometri sud-vest de portul Bandar Abbas.

22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometric, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan.

26 mai – Un seism cu magnitudinea 7,2 a zguduit sudul statului Peru, fără să fie înregistrate pagube materiale sau victime şi având epicentrul în apropierea oraşului Azangaro.
21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
19 mai – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în proximitatea Insulei Macquarie din sudul Oceanului Pacific, la o adâncime de 29,3 kilometri.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.
5 mai – Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 6, produs în largul Filipine, a fost resimţit în provincia Davao Oriental din sudul ţării.

21 aprilie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în apropiere de coasta Nicaragua, la o adâncime de 5 kilometri.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri.
16 martie 2022 – Un seism cu magnitudinea 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. Au fost înregistrate patru decese şi peste 100 de răniţi.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului, seismul fiind resimţit în capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 19 kilometri, epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien, coasta de est.