Cutremur de 4.3 grade Richter în Vrancea. Seismologul Mihai Diaconescu: „E activitate normală”

Un cutremur în zona Vrancea a avut loc joi, la ora 11:26, anunţă INFP. Este al doilea cel mai puternic seism produs în 2024 în România.

29 feb. 2024, 11:33
Cutremur de 4.3 grade Richter în Vrancea. Seismologul Mihai Diaconescu: „E activitate normală”
Cutremur în România! Mai multe orașe din țară au fost zguduite duminică

Un cutremur semnificativ a avut loc în zona Vrancea, joi. În ziua de 29 Februarie 2024 la ora 11:25:41 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea M (EWS) 4.3, la adâncimea de 158.4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50 km SE de Sfantu-Gheorghe, 59 km E de Brasov, 63 km V de Focsani, 68km NV de Buzau, 85km N de Ploiesti, anunţă INFP.

În cursul lunii februarie, în România s-au înregistrat 16 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,6 grade pe Richter.

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Seismologul Mihai Diaconescu asigură populația că activitatea seismică din zona Vrancea se află în parametri normali. „E o magnitudine de cutremur mic, 4,2, mai ales ca e magnitudine locala. Şi cred ca nici nu s-a simtit, deci face parte din activitatea seismica normala a Vrancei, nu e niciun semn, nu se intampla absolut nimic. Zona vrancea ne-a obisnuit cu 17 cutremure cu magnitudine de peste 4 pe an. Sunt alti ani cand cutremurele sunt mai putine, alti ani cand sunt mai multe, 17 fiind cam o limita maxima”, a declarat seismologul în exclusivitate la România TV.

Cutremur cu magnitudine 5.4 la doar 11 km adâncime. Populaţia l-a simţit puternic

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Cutremur cu magnitudinea 3,8 în Italia. Oamenii au ieșit de teamă pe străzi: „Ne-am speriat”

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a resimţit mai puternic

,
5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.