Două cutremure de peste 7 în Noua Zeelandă. A fost emisă alertă de tsunami, mii de oameni şi-au părăsit casele

Un cutremur de magnitudinea 7,8 şi unul de 7,2 a avut loc în noaptea de joi spre vineri în largul Noii Zeelande, potrivit Institutului american de geofizică USGS, care a declanşat o alertă de tsunami.

04 mart. 2021, 19:06
Două cutremure de peste 7 în Noua Zeelandă. A fost emisă alertă de tsunami, mii de oameni şi-au părăsit casele

UPDATE

. Un nou cutremur, de data aceasta cu o magnitudiine de 7,8 a avut loc în largul insulelor Kermadec, relatează AFP, citând Institutul american de Geofizică (USGS) și au fost emise ordine de evacuare pentru localnicii care trăiesc în zonele de pe coasta de est a Insulei de Nord. Afost emisă de asemenea alertă de tsunami.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Epicentrul seismului a fost localizat la 180 de kilometri nord-est de oraşul Gisborne vineri, la ora locală 2.27 (joi, 15.27, ora României), la o adâncime relativ mică, de zece kilometri. A fost emisă alertă de tsunami, iar autorităţile le-au cerut celor din localităţile de pe coastă să-şi părăsească locuinţele şi să meragă în locuir mai sigure. Recomandarea a fost pusă în practică, scrie The Guardian, mii de oameni deplasându-se în miezul nopţii către locuri mai înalte.

Cel mai apropiat oraș mare aflat în apropierea epicentrului este Gisborne, cu o populație de aproximativ 35.500 de locuitori. Sursa citată spune că li s-a dat ordin de evacuare oamenilor din apropierea coastei, de la Cape Runaway până la Golful Tolaga.

Peste 60.000 de persoane au raportat pe site-ul GeoNet că au simțit cutremurul, 282 de persoane descriindu-l ca fiind „sever”, în timp ce 75 l-au catalogat drept „extremă”. Majoritatea celorlalţi au descris mişcarea telurică drept una ușoară.

USGS a revizuit în scădere o magnitudine de 7,3 pe care a anunţat-o iniţial.

Citeşte şi Gheorghe Mărmureanu, avertisment la 44 de ani de la cutremurul din 1977: La noi e periculos ce e peste 7 grade pe scara Richter

Pe baza parametrilor preliminari ai seismului, valuri de tsunami periculoase sunt posibile în zona de coastă, pe o rază de 300 de kilometri de la epicentru”, a anunţat Centrul de alertă de tsunami la Pacific, cu sediul în Hawaii, în Statele Unite.

Citeşte şi Cutremur de 6,3 grade în Grecia. S-a simţit puternic la Atena UPDATE