Cutremur de 7,5 grade în Mexic. Şase oameni au murit

Şase oameni au murit în urma cutremurului de 7,5 pe scara Richter care a avut loc marţi în sudul Mexicului. Este alertă de tsunami şi se aşteaptă „variaţii anormale ale nivelului mării de până la 113 centimetri", potrivit TVE.

24 iun. 2020, 04:30
Cutremur de 7,5 grade în Mexic. Şase oameni au murit

Decesele au fost înregistrate în statul Oaxaca, epicentrul seismului. Potrivit autorităţilor, patru persoane au fost rănite aici şi alte două, în Ciudad de México.

Un spital din regiune, unde sunt trataţi pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 a suferit pagube „structurale” şi a fost nevoie să fie evacuat. Până în prezent, în Mexic au fost înregistrate 185.000 de cazuri şi 22.500 de decese provocate de noul coronavirus.

Seismul de marţi a avut loc la ora locală 10:29, la 12 kilometri de Crucecita (Oaxaca) şi s-a simţit în mai multe state mexicane. Alerta de cutremur, activată cu aproximativ 1 minut înainte de şoc a dat timp oamenilor să evacueze mare parte din clădiri.

Potrivit Serviciului Naţional de Seismologie, până la ora 14:30 au fost înregistrate 447 de replici, cea mai mare fiind de 4,6.

Autorităţile maritime au emis trei buletine de alertă de tsunami şi aşteaptă „variaţii anormale ale nivelului mării de până la 113 centimetri peste nivelul mareei în regiunea de producere a seismului”.

Şefa Guvernului din Ciudad de México, Claudia Sheinbaum, a spus că nu au fost înregistrate decese şi pagube materiale importante în oraş.

„Nu au fost raportate pagube majore. Două persoane au fost rănite. Un bărbat a fost transportat la spital pentru că un cablu de înaltă tensiune a căzut pe el şi un minor, cu traumatism în urma unei căzături”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

A informat că niciun centru medical nu a fost afectat.

National Oceanic and Atmospheric Administration a emis, de asemenea, alertă de tsunami pentru o rază de 1.000 de kilometri de coasta Pacificului, în America Centrală, incluzând Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Însă aceasta nu a fost reactivată.

Mexic se situează pe cinci plăci tectonice, cu mare parte din ţară, pe placa Nordamericană.

În 2017, 471 de persoane au murit în urma a trei cutremure care au avut loc pe 7, 19 şi 23 septembrie – cea mai mare tragedie naturală din Mexic din 1985, când mii de oameni au murit în capitală. Magnitudinea cutremurului din 7 septembrie a fost de 8,2, a celui din 19 septembrie, de 7,1 şi a celui din 23 septembrie, de 6,1 pe Richter.

Citeşte şi Imagini teribile de la cutremurul din Mexic. Mai multe clădiri se clatină periculos, unele chiar s-au prăbuşit VIDEO