Cutremur de suprafaţă cu magnitudine 6

Cutremurul a fost resimţit în Alger, la 250 de kilometri vest de Bejaia, şi în Annaba, la 350 de kilometri est, lângă graniţa cu Tunisia. 

18 mart. 2021, 09:33
Cutremur de suprafaţă cu magnitudine 6

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în noaptea de miercuri spre joi în largul Algeriei, a anunţat Institutul American de Geofizică (USGS), provocând panică printre locuitori, însă fără a se solda cu victime, potrivit Protecţiei Civile algeriene, relatează AFP.

„Protecţia Civilă îi asigură pe cetăţeni că nu există pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale semnificative”, se arată într-un comunicat al conducerii sale.

Seismul s-a produs la 20 de kilometri nord-est de oraşul Bejaia, joi la ora 01:04 locală (00:04 GMT), la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS. La scurt timp au urmat două replici, cu magnitudinea 5,2, respectiv 4,7.

Epicentrul acestui cutremur de suprafaţă a fost localizat la 28 de kilometri nord-est de Cap-Carbon, în Bejaia, a afirmat într-un comunicat Centrul Algerian de Cercetări în Astronomie, Astrofizică şi Geofizică (CRAAG). Un prim seism cu magnitudinea 4 pe scara Richter a fost înregistrat miercuri la ora 20:38 în aceeaşi departament, potrivit centrului.

Cutremur cu magnitudine 8.1 în Noua Zeelandă VIDEO cu valul de tsunami
Locuitorii panicaţi au ieşit în stradă, conform mărturiilor de pe reţelele de socializare. Fotografii distribuite pe social media prezentau pereţi interiori prăbuşiţi.

Protecţia Civilă a raportat „prăbuşirea parţială a trei clădiri vechi nelocuite” în Bejaia. În prefectura Jijel, la circa 50 de km est de Bejaia, „cinci persoane au suferit fracturi sau entorse în urma panicii. Una dintre ele a sărit de la primul etaj al unei clădiri şi a fost spitalizată”.

Site-ul Bejaia.info a publicat fotografii cu pereţi fisuraţi şi moloz pe străzi, însoţite de textul: „Daune materiale, însă fără pierderi de vieţi omeneşti”.

Cutremur de 3,9 grade în Vrancea. Unde s-a resimțit seismul
Un seism cu magnitudinea 5,7 s-a produs în centrul Greciei

Un seism puternic s-a produs vineri în centrul Greciei, însă nu există informaţii imediate despre eventuale persoane rănite sau clădiri grav avariate, relatează Reuters.

Potrivit Centrului German pentru Geoştiinţe (GFZ), seismul a avut o magnitudine de 5,7.

Institutul de Geodinamică din Atena a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la 16 km sud de oraşul Elassona din centrul Greciei şi s-a produs la o adâncime de 8,5 km.

Un cutremur puternic a lovit aceeaşi zonă săptămâna trecută, avariind grav sute de clădiri şi forţând locuitorii să-şi părăsească casele şi să se adăpostească temporar în corturile puse la dispoziţie de autorităţi.