CUTREMUR puternic, la doar 10 km adâncime, populaţia a ieşit speriată pe străzi

Un cutremur cu magnitudine 5.4, la mică adâncime, s-a simţit puternic în Noua Zeelandă. Şi în România a avut loc un cutremur de suprafaţă.

RomaniaTV.net
03 mart. 2019, 15:22
CUTREMUR puternic, la doar 10 km adâncime, populaţia a ieşit speriată pe străzi

CUTREMUR de suprafaţă în Noua Zeelandă. USGS anunţă că seismul a avut magnitudine 5.4 şi s-a produs la o adâncime de 10 km.

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că în data de 3 martie 2019, la ora ora 09:15:25a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2.4 pe scara Richter în Republica Moldova, aproape de graniţa cu România. Cutremur la graniță, Moldova a resimțit seismul. Distanţa până la cele mai apropiate oraşe româneşti este următoarea: Hîrlău(57km), Săveni(58km), Iași (63km), Târgu Frumos (63km), Botoșani (74km).

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, a declarat că în viitorul apropiat Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur de mare intensitate.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată la 37-38 de ani, se produc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și de populația Republicii Moldova.

„Potrivit tuturor cercetărilor, în Munții Carpați la un interval de 37-38 de ani se produce un cutremur puternic. O dată la o sută de ani se produc 2-3 cutremure de mare intensitate. Putem analiza seismul din anul 1940 și cel din anul 1977. Suntem în așteptarea unui asemenea eveniment seismic. Este important să fim pregătiți de acest cutremur”, a declarat Nicoară.