Cutremur după cutremur în România! Două seisme au avut loc, în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute

Ziua și cutremurele, în România! Două cutremure au avut loc duminică după-amiază, în două zone diferite ale României, la un interval de doar câteva minute.

12 mart. 2023, 19:05
Cutremur după cutremur în România! Două seisme au avut loc, în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute
Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Două seisme au avut loc, în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute. În ultima perioadă activitatea seismică în România este una foarte intensă.

Citește și Oamenii de ştiinţă confirmă existenţa unei „mingi solide” în nucleul Pământului, care ar putea genera cutremurele

Două seisme au avut loc, în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute

În fiecare zi au loc două sau mai multe cutremure, însă duminică după-amiază au avut loc două seisme în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute.

Astfel, primul seism de 3,4 grade pe Richter a avut loc la ora 13:49, în zona județului Vrancea, iar al doilea, de 3,6 s-a produs, la ora 14:15 în județul Gorj.

”În ziua de 12 Martie 2023, la ora 14:15:09 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 16 km”, a transmis INFP.

Potrivit reprezentanților instituției, seismul din Gorj s-a produs la 14 km NV de Târgu Jiu, 69 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 94 km V de Râmnicu Vâlcea.

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Șeful DSU a subliniat faptul că asta nu înseamnă că aşa ceva se va şi întâmpla, însă echipele de salvare trebuie să se antreneze pentru orice eventualitate.

Raed Arafat a anunțat sâmbătă că în următorii ani va fi organizat un exercițiu de cutremur asemănător celui efectuat în anul 2018, astfel încât forțele de intervenție să fie pregătite pentru orice.

„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.

Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie.”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat faptul că la aceste exerciţii de regulă, este luat în calcul cel mai nefavorabil scenariu și anume cel al unui seism de 8 grade.

Citește și Măsuri drastice anunțate de Guvern, după cutremurele din Oltenia: închirierea imobilelor cu „bulină roșie” devine interzisă