Măsuri drastice anunțate de Guvern, după cutremurele din Oltenia: închirierea imobilelor cu „bulină roșie” devine interzisă

Măsuri radicale anunțate de Guvern, după cutremurele din Oltenia. Închirierea imobilelor aflate în clasa I de risc seismic va fi interzisă. Această măsură ar putea determina o scădere puternică a prețurilor în zona imobiliară.

23 feb. 2023, 08:57
Măsuri drastice anunțate de Guvern, după cutremurele din Oltenia: închirierea imobilelor cu „bulină roșie” devine interzisă

După cutremurul din Turcia și după seismele din Oltenia, Guvernul Nicolae Ciucă a constituit o celulă de criză, alături de Raed Arafat, pentru a pune la punct un plan în caz de cutremur. Strategia de la Palatul Victoria reprezintă măsuri care trebuie asumate pe termen mediu și lung, dar și acțiuni care sunt necesare pe termen scurt.

Printre măsurile urgente pe care Guvernul și le va asuma se numără și un proiect de lege ce prevede ca închirierea sau cedara în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate cu risc seismic I să fie interzisă.

Potrivit proiectului, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI (risc seismic I), după cum urmează:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Prin „aglomerări de persoane” proiectul prevede „prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”.

De asemenea, potrivit proiectului, toate contractele de închiriere din aceste clădiri aflate în derulare rămân în vigoare până la expirarea termenelor contractuale.

 

Ce spune proiectul de la Guvern, elaborat în urma cutremurelor din Oltenia

 

Pe scurt, cei care locuiesc în chirie deja, în baza unui contract, nu vor trebui să părăsească spațiile. Totodată, perioada de valabilitate a contractului nu poate fi prelungită.

Potrivit inițiatorilor proiectului legii, datoria statului este să-și apere cetățenii. În cazul în care proiectul nu ar fi asumat, acest lucru ar determina o atitudine pasivă a statului român.

„(…) În contextul actual, luând în considerare faptul că dreptul la viață este vădit superior dreptului de proprietate, este strict necesară adoptarea modificărilor prezentate anterior, în vederea demarării cu celeritate a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la cât mai multe clădiri cu destinația principală de locuință (…)”, a mai transmis Guvernul.

În București sunt cele mai multe clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, localizate în general în centru, respectiv Centrul Vechi – VEZI AICI LISTA.