CUTREMUR ÎN NEPAL. Seismul avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima

Cutremurul cu magnitudine 7,9, care a devastat Nepalul la sfârşitul lunii aprilie, a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima. Cel puţin asta susţine Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, expert în cutremure şi dezastre naturale. Ultimul bilanţ al victimelor dat publicităţii de autorităţile din Nepal indica peste 7.000 de morţi şi aproximativ 14.000 de răniţi.

06 mai 2015, 10:59
CUTREMUR ÎN NEPAL. Seismul avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima

Expertul grec Efthimios Lekkas, împreună cu echipa lui, a petrecut cinci zile în Nepal, după cutremurul devastator, oferind soluții cu privire la susținera clădirilor avariate, care riscau să se dărâme. Totodată, expertul grec a declarat că se aşteaptă la alt „cutremur mare” în lunile viitoare.

Potrivit ultimului bilanț provizoriu, numărul victimelor în urma puternicului seism survenit pe 25 aprilie în Nepal este de 7.040 de morți și peste 14.000 de răniți, a anunțat duminică Centrul național nepalez pentru situații de urgență, care atenționează că aceste cifre ar putea crește în continuare.

Cel puțin 67 de cetățeni străini și-au pierdut viața în cutremurul din Nepal, au anunțat miercuri autoritățile locale, în timp ce 112 străini sunt încă dați dispăruți în diferite zone ale țării.

Citeşte şi MIRACOL după cutremurul din Nepal: Bătrân în vârstă de 101 ani, găsit în viaţă sub dărâmăturile casei

Mulți dintre străinii care au murit au fost surprinși de avalanșe în valea Langtang, la nord de Kathmandu.

„A trebuit ca echipele de salvare să se întoarcă marți din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, dar am trimis o nouă echipă în această dimineață”, a declarat Ramesh Adhikari, director executiv al Nepal Tourism Board, apreciind că scad speranțele de a găsi supraviețuitori în regiunea grav afectată de cutremur.

Ofițerul districtual Gajendra Kumar Thakur a declarat telefonic că aproape o treime din locuințe au fost distruse complet. Aproape toate familiile din zonă ofereau turiștilor cazare și masă. Langtang este a treia cea mai populară destinație pentru drumeții în Nepal, după Khumbu și Annapurna. Districtul, care se află la granița cu Tibetul, este cunoscut pentru peisajele deosebite.