Cutremur în România acum câteva momente! Unde s-a resimţit seismul

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în țara noastră s-a înregistrat un cutremur în urmă cu scurt timp. Acesta a avut loc în Vrancea. 

27 iul. 2021, 15:01
Cutremur în România acum câteva momente! Unde s-a resimţit seismul

Cutremur în România acum câteva momente! Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului seismul s-a produs în zona Vrancea. Acesta e considerat un cutremur slab, având magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. El a avut loc la ora 11:08.

Cutremur în România acum câteva momente!

Seismul s-a produs la adâncimea de 119 kilometri și în apropierea următoarelor orașe: 67km E de Brasov, 67km NE de Ploiesti, 119km N de Bucuresti, 123km V de Braila, 125km S de Bacau, 126km V de Galati, 142km NE de Pitesti, 181km E de Sibiu, 184km N de Ruse, 207km SV de Iasi.

Cutremur puternic luni seară. Stare de alertă în zonă, se aşteaptă replici

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, marți, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.

„Dânsul este mai optimist, aș zice eu. E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți. „Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.


loading...