Cutremur puternic luni seară. Stare de alertă în zonă, se aşteaptă replici

Cutremur de magnitudinea 6,2 în largul Insulei indoneziene Sulawesi, a anunţă centrele de avertizare seismologică.

26 iul. 2021, 18:32
Cutremur puternic luni seară. Stare de alertă în zonă, se aşteaptă replici

Un cutremur de magnitudinea 6,2 a avut loc luni în largul Insulei Sulawesi, în Indonezia, anunţă institutul american de geofizică USGS, însă fără să declanşeze o alertă de tsunami, relatează AFP.

Seismul a avut loc la o adâncime de zece kilometri, la aproximativ 100 de kilometri vest de oraşul Luwuk, la Golful Tomini, în partea de nord a marii insule indoneziene.

Cutremurul a fost resimţit în oraşul Palu, la aproximativ 200 de kilometri de epicentru. Cutremure şi erupţii vulcanice sunt frecvente în Indonezia, situată pe Centura de Foc a Pacificului, un arc vulcanic situat în jurul bazinului Pacificului, care se întinde, de partea asiatică, din Japonia şi până către Asia de Sud-Est.

Cutremur cu magnitudine 5.3. În ce oraşe s-a simţit puternic VIDEO

În ianuarie, peste 100 de persane au murit pe Insula Sulawesi, iar alte mii au rămas fără case în urma altui cutremur de magnitudinea 6,2.

Oraşul de coastă Mamuju, capitala provincei Sulawesi de Vest, a fost devastat atunci. Acest cutremur a provocat panică în rândul locuitorilor din vestul insulei, devastată în 2018 de un cutremur foarte puternic, urmat de un tsunami, soldat cy 4.300 de morţi.

Cutremur violent sâmbătă dimineaţă: „Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”

Arhipelagul indonezian rămâne marcat de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu o magnitudine de de 9,1, în largul Insulei Sumatra, care a provocat un tsunami uriaş, soldat cu 220.000 de morţi în regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia. Aceasta este una dintre cele mai sângeroase catastrofe înregistrate vreodată.

Cutremur puternic şi în Filipine

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă în Filipine, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), nefiind semnalate pagube semnificative, relatează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon la ora locală 04:48 (20:48 GMT vineri), la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.

„Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”, a declarat comandantul poliţiei Ronnie Aurellano, din Calatagan, o localitate din provincia Batangas, la sud de Manila şi aproape de epicentru.

Agenţia seismologică din Filipine a declarat că nu se aşteaptă pabuge semnificative, iar sistemul american de avertizare în caz de tsunami a exclus orice ameninţare.

Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure, arhipelagul fiind situat pe ”centura de foc” a Pacificului, un arc de activitate seismică intensă care se întinde din Japonia până în Asia de Sud-Est şi bazinul Pacificului.