Cutremur în România. Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

Românuia este zguduită aproape în fiecare zi de cutremure, după seismul care a devastat Albania. Specialiştii au părerile împărţite, unii cred că este bine că se degajă energia, alţii anticipează un seism major.

08 dec. 2019, 16:38
Cutremur în România. Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

Un nou cutremur a avut loc în Vrancea. Seismul a fost înregistrat cu magnitudinea 2.6 și s-a produs la adâncimea de 129 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brasov, 97km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 105km V de Galati, 108km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 174km NE de Pitesti, 176km S de Iasi, 202km E de Sibiu, 213km N de Ruse, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

În acest an, cel mai semnificativ cutremur a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai 2019. În 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un seism de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Cutremur cu magnitudine 3.9 dis de dimineaţă. Alertă de la INFP 

Specialiștii nu exclud posibilitatea ca în viitorul apropiat să aibă loc un cutremur major în România, unul care ar putea să producă pagube uriașe și care ar însemna și multe pierderi omenești.

Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a lansat un avertisment clar după ultimele cutremure, în direct la România TV! Astfel, recenta activitate seismică din Europa care a culminat cu puternicul cutremur din Albania, cu magnitudinea 6,6 l-a pus pe gânduri pe Mărmureanu.

Fostul șef INFP spune că România n-ar avea probleme, însă în Africa se pot petrece adevărate calamități. „Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km.

Vom vedea mai târziu ce se mai întâmplă. Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică”, a spus expertul.

Experții transmit oamenilor că aceste cutremure considerate mici sunt chiar binevenite, deoarece tensiunea din subteran se eliberează treptat și astfel România este ferită, momentan, de un cutremur de mare magnitudine.

„Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu.