Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade Richter s-a produs în această dimineață în Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri și s-a simțit în mai multe orașe din țară.

19 nov. 2020, 09:20
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Un seism s-a produs în ziua de 19 noiembrie, în jurul orei 04:02, în zona seismică Vrancea, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acesta a avut magnitudinea de 3,4 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brasov, 91km S de Bacau, 103km NE de Ploiesti, 113km V de Galati, 116km NV de Braila, 154km N de Bucuresti, 171km SV de Iasi, 173km NE de Pitesti, 195km E de Sibiu, 217km SV de Chisinau.

Citește și: Cutremur. INFP anunţă un seism cu magnitudine 5.9

Cutremur în România. De la începutul lunii noiembrie au avut loc opt cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,5 grade pe Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Un cutremur puternic poate să se producă oricând în România

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, marți, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate: „Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când vă fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere.

”Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se vă produce” , susține acesta.