Cutremur în România, luni dimineață. S-a simțit în 6 orașe, ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur s-a produs în România, în această dimineață, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Ce magnitudine a avut și unde s-a înregistrat?
Irina Dumitrescu
11 nov. 2024, 09:21
Cutremur în România, luni dimineață. S-a simțit în 6 orașe, ce magnitudine a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că, luni dimineață, 11 noiembrie 2024, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut?

Cutremur în zona Vrancea

Un cutremur s-a înregistrat în zona Vrancea, precizează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter, la adâncimea de 66 km. Mișcarea tectonică s-a produs în apropierea oraşelor Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Bârlad, Bacău și Brașov.

„În ziua de 11 Noiembrie 2024, la ora 07:45:06 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 66.2 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 29km V de Focsani, 69km N de Buzau, 81km E de Sfantu-Gheorghe, 83km SV de Barlad, 88km S de Bacau, 95km E de Brasov”, potrivit INFP.

În ultimii ani, țara noastră a experimentat o intensificare a activității seismice în regiuni mai puțin obișnuite, precum Banat, Crișana și Făgăraș. Deși zonele cunoscute pentru cutremure, cum ar fi Vrancea, rămân în centrul atenției, aceste regiuni mai puțin expuse anterior înregistrează acum o creștere a numărului de seisme.

Citește și România, expusă riscului de tsunami! Fenomenul ar putea apărea ca urmare a producerii cutremurelor pe fundul Mării Negre

Această evoluție provoacă temeri atât în rândul populației, cât și pentru experții în seismologie, care încearcă să înțeleagă cauzele și să evalueze riscurile pe termen lung. Cutremurele din Banat și Crișana au fost resimțite cu o frecvență crescută, generând îngrijorări în comunitățile locale care nu sunt obișnuite cu astfel de fenomene.

Banatul, de pildă, a înregistrat mai multe seisme cu magnitudine moderată în ultimii ani, unele resimțite și în orașele mari, cum este Timișoara. Aceste cutremure, deși de intensitate relativ redusă, reprezintă un semnal de alarmă, pentru că afectează infrastructura și provoacă panică în populația neobișnuită cu mișcările tectonice frecvente.

Făgărașul, o altă zonă relativ liniștită din punct de vedere seismic, a început să arate semne de activitate tectonică. Județul, faimos pentru frumusețea munților săi, se confruntă acum cu seisme de intensitate mică spre moderată, iar populația montană trebuie să ia în considerare măsuri suplimentare de protecție. Această intensificare a cutremurelor poate fi atribuită diverselor cauze naturale, precum acumulările de tensiuni tectonice pe faliile locale sau influența mișcărilor plăcilor din apropiere.

Experții susțin că, deși cutremurele din aceste regiuni nu ating frecvent magnitudini devastatoare, ele pot avea efecte asupra clădirilor mai vechi, infrastructurii locale și a siguranței populației.

Vezi și Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade. Scenarile IGSU şi mesajul lui Raed Araft: „Nu se dă RoAlert, cu speriatul, nu rezolvăm nimic”

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african