Cutremur în România, noaptea trecută. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

În noaptea de luni spre marți, la noi în țară s-a produs un nou cutremur. Iată care sunt zonele în care a fost resimțit, dar și ce magnitudine a înregistrat seismul!

28 iun. 2022, 10:03
Cutremur în România, noaptea trecută. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Conform primelor informații apărute, seismul a fost resimțit în mai multe orașe din România.  Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc astăzi, la ora 1:27, în județul Buzău. Seismul a fost magnitudinea de 2,3 grade.

Citește și: Cutremur de 5.1 grade – zidurile unor case s-au fisurat

Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău, și s-a produs la o adâncime de 115 km. Seismul s-a produs și resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 67 km E de Brasov, 80 km NE de Ploiesti, 113 km S de Bacau, 124 km V de Braila, 124 km V de Galati, 132 km N de Bucuresti, 150 km NE de Pitesti, 181 km E de Sibiu, 195 km SV de Iasi, 197 km N de Ruse.

Cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.

9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube imediat după producerea acestuia. Epicentrul său a fost localizat în largul coastelor estice ale Taiwanului, la aproximativ jumătatea distanţei dintre provincia Hualien şi insula japoneză Yonaguni.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.

22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri, fiind resimţit în clădirile din capitala Taipei.
16 martie 2022 – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite. Un tren de mare viteză a deraiat la nord de oraşul Fukushima, fără a produce victime, din cauza seismului care a provocat crăpături pe autostrăzi şi a răsturnat vitrinele din magazine. Seismul a afectat, în principal, prefecturile Fukushima şi Miyagi din nord-estul Japoniei.

14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala ţării, Jakarta. Locuitorii din Jakarta au fost cuprinşi de panică şi şi-au părăsit locuinţele în mare grabă, însă autorităţile locale nu au raportat victime omeneşti şi nici pagube materiale.

Citește și: Cutremur în Marea Neagră la 80 km de Constanţa

3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului, seismul fiind resimţit în capitala Taipei. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien, pe coasta de est a insulei.