CUTREMUR în România. Specialiştii anunţă că ar putea urma o replică de 4

Cutremur puternic în această dimineață produs în zona seimică Vrancea! Seismul cu o magnitidine de 5.2 pe Richter s-a produs la ora 3.26 și a fost resimțit în mai multe orașe inclusiv în București. Cel mai mare cutremur produs în țara noastră în ultimii ani a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter și a avut loc la 28 octombrie 2018. Specialiştii anunţă că ar putea urma replică cu magnitudine în jur de 4.

31 ian. 2020, 06:58
CUTREMUR în România. Specialiştii anunţă că ar putea urma o replică de 4

Un cutremur de magnitudine 5,2 s-a produs vineri dimineaţă. în zona Vrancea,iar specialiştii încearcă să liniştească populaţia. „Vrancea este înca activa, cutremurul este specific zonei Vrancea, nu are nimic senzaţional în el, în ultimul timp nu a fost niciun cutremur de peste 5. ne putem aştepta la replici, este posibil, dar nu şi obligatoriu. La un cutremur de peste 5 ne putem aştepta la o replică de 4 sau sub 4. Zona Vrancea ne-a obişnuit cu un cutremur neliniar. Nub există nicio legătură cu cutremurele din Turcia, care au legătură cu alte falii, sunt de suprafaţă”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu în exclusivitate pentru România TV.

„De obicei la 2 ani se produce un cutremur cu o astfel de magnitudine. In Bucureşi unda seismica a pierdut din intensitate. In acest moment, nu stim exact daca si cand se va produce un cutremur puternic. Cutremurele care produc pagube sunt cu magnitudini peste 7. Spun acest lucru din experienta cutremurului din 1977 si a celui din 1990¨, a spus directorul INFP, Constantin Ionescu.

„De obicei, o activitate intensa se produce la cutremurele de suprafata. Intr-o regiune unde se produc cutremurele de suprafata este posibil sa apara cutremur mare. Pentru Vrancea, nu exista acest fenomen. Cutremurele, in caz in care se produc la adancime mica, produc efecte pe o suprafata mica si pagube materiale. La cutremurele adanci precum cele din Vrancea, efectul este conic si se simte pe distanta de 400 de kilometri, cum se simte in epicentru pentru ca unda se duce pe verticala si oblic¨, a mai precizat acesta.

”În ziua de 31 Ianuarie 2020 la ora 03:26:47 (ora locală a României) s-a produs în Zona seismică Vrancea un cutremur cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 121km”, anunţă Instititul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85km E de Brasov, 96km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 109km V de Galati, 111km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 175km SV de Iasi, 198km E de Sibiu, 214km N de Ruse.

”Două apeluri, unul la Buzău şi unul la Ploieşti, pentru atacuri de panică. Efecte ale cutremurului în afară de aceste atacuri de panică nu au fost raportate în niciun loc de unde s-a simţit cutremurul”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.