Cutremur în România vineri dimineaţă. Ce magnitudine a avut

Luna ianuarie a adus în medie aproape un cutremur pe zi, cele mai multe fiind în zona seismică Vrancea.

22 ian. 2021, 08:07
Cutremur în România vineri dimineaţă. Ce magnitudine a avut

Cutremur în România. Un cutremur slab cu magnitudinea 3,1 s-a produs vineri dimineaţa, la ora locală 2:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 77 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 81 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău, 102 km nord-est de Ploieşti, 115 km vest de Galaţi, 118 km nord-vest de Brăila şi 153 km nord de Bucureşti, 172 km nord-est de Piteşti, 172 km sud-vest de Iaşi şi 193 km est de Sibiu.

Cutremur în România. De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe scara Richter.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cutremur în România

Cutremur major, cu magnitudine 6,8, în apropiere de Filipine

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

– cele mai mari cutremure se produc cu majoritate in zona Vrancea (in numar foarte mare la adancimi intermediare), dar si alte zone crustale precum Fagaras-Campulung, Banat, Shabla si Crisana-Maramures.

– cutremure de adâncime intermediară au loc doar în Zona Vrancea; acest tip de cutremure este foarte periculos când magnitudinea este mare, deoarece datorită modului de propagare a undelor seismice se pot genera efecte distructive pe o suprafață foarte extinsă (de până la câteva sute de km depărtare). Cutremurele crustale (de suprafață) pot provoca distrugeri considerabile în zona epicentrală, chiar și la magnitudini medii (5-6), dar atenuarea rapidă a undelor seismice face ca zona afectată să aibă dimensiuni mai reduse.

– în ultimii 500 de ani se poate constata că au avut loc aproximativ 2-3 cutremure majore pe secol în zona Vrancea – la diferențe de la câțiva ani la câțiva zeci de ani. Statistica tinde de cele mai multe ori sa nu functioneze intr-un domeniu atat de imprevizibil si complex precum seismologia. În plus, nimeni nu poate garanta că Pământul, o Planetă în continuă transformare, se va comporta la fel in următoarele zeci sau sute de ani.