Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP: „Pot apărea cutremure în România”/ Mărmureanu: „Este o situaţie fără precedent”

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a explicat la emisiunea NEWS PASS, că numărul de morți ar putea crește. Şi Mărmureanu este îngrijorat de evoluţia seismului.

06 feb. 2023, 16:31
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP: „Pot apărea cutremure în România”/ Mărmureanu: „Este o situaţie fără precedent”

Turcia a fost zguduită, luni la prânz, de un alt cutremur devastator, estimat la magnitudinea de 7,5. Seismul vine după ce țara a fost deja devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a lovit în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a explicat la emisiunea NEWS PASS, că numărul de morți ar putea crește.

VIDEO Momentul şocant în care un bloc cu multe etaje se prăbuşeşte după cutremur

„Mă aștept să fie efecte grave, chiar și la numărul de morți. Situația din România e simplă, deoarece cutremurele, care au apărut la noi în țară, după cel din Turcia, sunt de suprafață. Pot fi legate de cel din Turcia, dar undele seismice generate au fost suficient de puternice ca sa declanșeze cutremure mici în România. O altă explicație ar putea fi ca seismele din țara noastră să fi apărut întâmplător. România nu se află pe acea falie tectonică unde s-au produs cutremurele din Turcia”, a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Reamintim că autoritățile de la Damasc au anunțat că zonele Alep, Latakia și Hama au fost puternic afectate.  Ankara a solicitat asistență internațională iar Israelul este printre primele țări care au anunțat că vor trimite ajutoare de urgență în Turcia.

Ce pericol îi așteaptă pe români după marele cutremur resimțit în Turcia și Siria. Gheorghe Mărmureanu, totul despre legătura cu seismele din România

“Pregătiți să ajutăm”, a scris pe Twitter și premierul României, Nicolae Ciucă. În Siria, președintele Bashar al-Assad a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Miniștri.

Zeci de replici au fost resimțite inclusiv în Cipru, Liban și Israel, inclusiv la Ierusalim. Cinci cutremure au avut loc și în România, cel mai puternic de 4,5 grade, în jurul orei 3:30, la o adâncime de 20 de kilometri, în zona Vrancea-Buzău.

Mărmureanu, după al doilea cutremur extrem de puternic din Turcia: Nu am avut situația asta până acum! 

Profesorul Gheorghe Mărumureanu a făcut precizări despre cel de-al doilea cutremur care a avut loc în Turcia. Turcia a fost lovită luni, în jurul prânzului, de un al doilea cutremur extrem de puternic, având magnitudinea între 7,5 și 7,7 grade pe scara Richter. Profesorul Gheorghe Mărmureanu a intervenit telefonic la Antena 3, unde a comentat informațiile despre cel de-al doilea seism:

„Sincer să vă spun, nu am avut situația asta până acum, ca după un cutremur foarte mare să avem altul tot la fel de mare în decurs de câteva ore. Eu am lucrat foarte mult cu colegii din Turcia și nu am înțeles filosofia lor de gândire, pentru că aceste cutremure de suprafață produc deplasări mari. Propagarea de la est la vest merge până aproape de Spania, după ce traversează toată Marea Mediterană“, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Profesorul Mărmureanu a venit și cu clarificări privitoare la influența pe care cutremurele din Turcia o pot avea asupra zonei seismice Vrancea: „Vrancea noastră nu este influențată cu nimic de cutremurele din Turcia. S-au simțit ceva mișcări, dar Vrancea niciodată nu a fost influențată de cutremurele de acolo. Îmi pare rău de ei, pentru că am lucrat acolo foarte mult și am fost prinși în planuri comune. Eu nu știu dacă magnitudinea acestui al doilea cutremur este reală, aș zice că a fost mai mare. Totdeauna au greșit cu 2-3 diviziuni.

Îmi pare rău de ei și am impresia că și partea de proiectare a clădirilor e greșită. La asemenea cutremure trebuie gândită cu totul altfel proiectarea. La asemenea cutremure de suprafață, frecvențele sunt foarte mari.

Vrancea are cutremure până la 130 de kilometri, la perioade lungi, și e cu totul altceva. Am impresia că acolo e vorba de neînțelegeri între ei“, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.