Cutremur în Ungaria! Preşedinta Katalin Novak a demisionat după ce a graţiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

Președinta ungară Katalin Novak și-a dat demisia la presiunea străzii, dar şi a partidelor de opoziţie, după ce a graţiat un bărbat condamnat pentru complicitate într-un dosar de pedofilie.

10 feb. 2024, 19:29
Cutremur în Ungaria! Preşedinta Katalin Novak a demisionat după ce a graţiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

În ultimul său discurs în calitate de preşedinte, Katalin Novak le-a mulţumit tuturor celor cu care a lucrat pe perioada mandatului său. După ce prim-ministrul a depus un amendament constituțional pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor,

Preşedinta Katalin Novak a demisionat după ce a graţiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

Novak a ținut un discurs înălțător în care și-a asumat responsabilitatea și a demisionat din cea mai înaltă funcție publică.

În calitate de șef al statului, mă adresez astăzi pentru ultima oară. Demisionez din funcția de Președinte al Republicii. Decizia nu a fost dificilă din motive personale. A fost greu pentru că am depus un jurământ. Trebuia acum să găsesc un răspuns la întrebarea dacă voi putea continua să exercit funcția de președinte al republicii în folosul națiunii maghiare, fidel jurământului meu. Aș avea libertatea necesară pentru a-mi îndeplini bine îndatoririle de șef de stat suveran? Răspunsul meu la ambele întrebări este nu”, a declarat Katalin Novak.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat vineri la Budapesta pentru a cere demisia lui Novak, după grațierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, relatează Reuters.

Citeste si Vladimir Putin: „România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina”

Partidele de opoziție din Ungaria au solicitat pe parcursul unei săptămâni atât demisia lui Novak, cât şi a Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea.

20 de condamnaţi, graţiaţi de Novak în 2023

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului, scrie Agerpres.

Citeste si Extremiștii maghiari anunță că, dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, Ungaria va revendica Transcarpatia

Șeful său a fost condamnat la 8 ani de închisoare sub acuzația de pedofilie. În perioada 2004-2016, acesta a abuzat sexual mai mulți minori, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.