Cutremur în Vrancea – Ce magnitudine a avut seismul de vineri

Cel mai mare cutremur din 2022 a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs, joi dimineață, 3 noiembrie, la ora locală 6.50, în zona seismică Vrancea.
Filip Stan
09 dec. 2022, 09:43
Cutremur în Vrancea - Ce magnitudine a avut seismul de vineri

Cutremur în Vrancea. În ziua de 09 Decembrie 2022, la ora 02:52:37 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 130km.

Dezastru pentru şcolile din România în cazul unui cutremur puternic. Aproape 1,5 milioane de elevi sunt expuși unui nivel de hazard seismic mediu
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 59km NE de Ploiesti, 60km E de Brasov, 113km N de Bucuresti, 131km V de Braila, 132km NE de Pitesti, 133km S de Bacau, 135km V de Galati, 173km E de Sibiu, 178km N de Ruse, 215km SV de Iasi

Cel mai mare cutremur din 2022 a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs, joi dimineață, 3 noiembrie, la ora locală 6.50, în zona seismică Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur cu magnitudine 5.8. Oamenii au ieşit panicaţi pe străzi

Cutremurul îi sperie pe bucureşteni, care caută case lângă Capitală

Cu sute de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi alte câteva mii în diferite clase de risc, Bucureştiul rămâne capitala europeană cea mai expusă unui seism major. Asta şi pentru că Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, chiar dacă ultimul cutremur, de 5,4 grade pe scara Richter, care a zguduit, la începutul lunii noiembrie, inclusiv Capitala, a venit din zona Buzău. Deşi nu a fost un cutremur care să provoace victime sau pagube materiale, această ultimă mişcare telurică a readus în atenţie problema majoră cu care se confruntă de decenii Capitala României, pentru că, statistic vorbind, un cutremur cu magnitudine de 6 grade se produce, în zona Vrancea, la 10 ani, iar unul de 7 grade la 33 de ani.

Problema este că majoritatea clădirilor din Bucureşti nu au mai fost expertizate din punct de vedere seismic din anii 2000, iar de la ultimul cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter, au trecut mai bine de 35 de ani.

Dincolo de aglomeraţie, poluare şi tot stresul urban, frica de cutremur i-a determinat pe mulţi dintre locuitorii Bucureştiului să se mute în localităţile din apropierea Capitalei, în zona metropolitană. Cei mai mulţi dintre aceştia au optat pentru o “casă pe pamânt”, mult mai sigură în caz de cutremur, mai ales că seismele produse în Vrancea sunt de medie adâncime, produc oscilaţii pe perioadă mai mare de timp şi sunt periculoase pentru construcţiile înalte.

Astfel, zona metropolitană a cunoscut o dezvoltare accelerată, fără precedent, chiar şi în perioadele de criză imobiliară, precum şi în pandemia cu Covid 19. În jurul Bucureştiului au apărut câteva zone rezidenţiale importante, chiar dacă în unele dintre acestea s-a construit „pe repede înainte” şi nu doar case, de multe ori dezvoltatorii alegând sacrificarea naturii  pentru încă un rând de case. Dacă în partea de nord a Bucureştiului, preţurile au crescut rapid şi exponenţial, ajungându-se să se construiască repede şi scump, pe fiecare metru pătrat de teren liber, în partea de sud a Capitalei lucrurile stau, mai bine, atât din punct de vedere al conexiunii cu natura, cât şi al preţului. Dacă în partea de nord preţul pe metru pătrat construit sare binişor de 2.000 de euro, fiind deja accesibilă doar celor cu bani mulţi, în sudul Bucureştiului încă se poate achiziţiona o casă cu gradină, chiar într-un complex rezidenţial modern, cu putin peste 1.000 de euro pe metru pătrat.

Desi s-au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, cel mai mare ansamblu rezidenţial dezvoltat în sudul Capitalei şi, de altfel, unul dintre cele mai mari din ţară este “Green City”, situat în mijlocul naturii, în Comuna 1 Decembrie, în Ilfov, la aproximativ 30 de minute de centrul Bucureştiului şi la mai puţin de 20 de minute de mers cu maşina de Parcul Natural Comana, devenit deja un obiectiv turistic şi de relaxare pentru mulţi dintre locuitorii zonei metropolitate dar şi de bucureşteni.

Amplasat departe de agitaţia urbană, într-un fost domeniu regal, Complexul Green City este înconjurat de peste 100 de hectare de pădure, iar graniţa naturală care desparte zonele învecinate este râul Argeş. Casele din ansamblul rezidenţial din 1 Decembrie sunt proiectate să reziste şi la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, sistemul constructiv în cadre de beton oferind un grad sporit de rezistenţă.

Facilităţile oferite de acest complex rezidenţial unic în întreaga zona metropolitană sunt tot mai rar întâlnite: pădure, lac, restaurante, zone de joacă, gradiniţă şi after-school, locuri de parcare, pază 24/7, terenuri de sport şi de agrement, alei pentru plimbări cu copiii şi supermarket. Proiectul a fost demarat în anul 2008, iar în acest an complexul a ajuns la aproximativ 700 de case construite, dintre care 90% sunt deja vândute.

Cu toate că zona este dezvoltată, avand toate utilităţile urbane, în continuare, partea de sud a Bucureştiului are potenţial mare de dezvoltare, în contextul în care este tot mai greu de găsit, la un preţ decent, teren construibil în jurul Bucureştiului.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!