Cutremur în Vrancea. Seismul s-a simţit în mai multe oraşe din ţară

Un cutremur de 3,2 pe scara Richter s-a produs sâmbătă seara în zona seismică Vrancea.

06 dec. 2020, 00:36
Cutremur în Vrancea. Seismul s-a simţit în mai multe oraşe din ţară

Cutremur în Vrancea. A fost un cutremur de adâncime care a fost simţit în special în oraşele aflate în apropierea epicentrului. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs sâmbătă, la ora 20:54:28, la Buzău, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 3.2 pe scara Richter şi a avut loc la adâncimea de 140 kilometri. Cutremurul nu a produs pagube.

Mişcarea scoarţei terestre a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49km NE de Ploieşti, 60km SE de Braşov, 103km N de Bucureşti, 123km NE de Piteşti, 135km V de Brăila, 140km V de Galaţi, 143km S de Bacău, 168km N de Ruse, 171km E de Sibiu şi 226km SV de Iaşi.

Zona subcrustala Vrancea (VR)

Cutremur în Vrancea. Regiunea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesica (Constantinescu et al., 1976).

Cea mai puternica activitate seismica pe teritoriul Romaniei se concentreaza la adancimi intermediare (60 – 200 km), intr-un corp litosferic mai rece, in coborare gravitationala, orientat aproape vertical. Activitate ridicata a fost observata in doua domenii de adancime – intre 80 si100 km, si respectiv intre 120 si 160 km . Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs in ambele segmente: seismele din 1977 (Mw 7.4) si 1990 (Mw 6.9) in segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (Mw 7.7) si 1986 (Mw 7.1) in cel inferior.

Rata de producere a cutremurelor puternice – intre unu si sase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 pe secol – intr-un volum focal extrem de restrans implica un nivel inalt al ratei deformarii relative/specifice (~3.5×10-7 an-1). Procesul tectonic la adancime apare ca decuplat, in mare masura, de tectonica in crusta.

Cutremur masiv în Turcia. Seismul a fost resimţit în Antalya

In ceea ce priveste mecanismul focal al cutremurelor vrancene de adancime intermediara, falierea inversa – cu axa extensiilor (T) aproape vericala si axa compresiilor (P) cvasi-orizontala – caracterizeaza toate evenimentele majore (Mw > 6) si, de asemenea, peste 90% din evenimentele studiate, indiferent de magnitudinea lor (Enescu, 1980; Oncescu si Trifu, 1987; Enescu si Zugravescu, 1990; Radulian et al., 2000). Relativ la orientarea planelor de falie, s-au evidentiat doua solutii tipice: (I) planul de falie orientat aprox. NE – SV si inclinat spre NV, iar axa P perpendiculara pe Arcul Carpatic; si (II) planul de falie orientat aprox. NV – SE, iar axa P paralela cu arcul muntos. Datele disponibile – atat macroseismice cat si instrumentale – indica solutii de tip (I) pentru toate cutremurele cu Mw > 7.

Mecanisme de tip faliere normala sau alunecare laterala/ in directie au fost rar observate, pentru evenimente localizate cu precadere la marginea superioara si respectiv inferioara a volumului seismogen (Radulian et al., 2000).

Regimul tensional in zona subcrustala Vrancea este predominant compresiv.