Cutremur masiv în Turcia. Seismul a fost resimţit în Antalya

Un seism cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat sâmbătă în largul coastei provinciei Antalya din Turcia. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 93,3 de kilometri, a precizat Observatorul, după ce a revizuit magnitudinea de la 5,4.

05 dec. 2020, 18:38
Cutremur masiv în Turcia. Seismul a fost resimţit în Antalya

Cutremur masiv în Turcia. Seismul a fost resimţit în Antalya şi în provinciile din apropiere. De altfel, până în momentul de faţă nu au fost semnalate victime sau deteriorări ale clădirilor.

Cutremur masiv în Turcia. Seismul de 5,4 a fost resimţit în Antalya

Cutremurul a avut loc la ora 14:44:41 (ora locală a României).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 125km SE de Muratpasa, 130km SE de Antalya, 179km NV de Nicosia, 194km NV de Limassol, 213km S de Konya, 276km V de Mersin.

Un cutremur cu o magnitudine asemănătoare a avut loc şi vineri. Seismul violent, cu magnitudinea moment de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,2), s-a produs in Estul Turciei. Seismul a avut loc la ora 5h45min UTC (ora locala 8h45min).

Cutremur cu magnitudinea de aproape 7 în Turcia, în luna octombrie. Au fost zeci de victime

Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos, pe 30 octombrie. Potivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC), seismul a avut magnitudinea 6,7. Atunci, cel puţin şase persoane au murit în Turcia, două în Grecia și alte 320 de persoane au fost rănite, după un puternic seism cu magnitudinea 6,7 care a provocat vineri prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, citate de AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Numărul clădirilor prăbușite în zona Izmir a depăşit peste 20. Mai multe persoane au fost rănite persoane au fost rănite.

Seismul s-a produs în jurul orei 11:50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara. Epicentrul cutremurului a fost plasat la 17 kilometri în largul coastelor provinciei Izmir, la o adâncime de 16 kilometri, au anunţat reprezentanţii AFAD. Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

Cutremurele sunt frecvente în Turcia. Aproximativ 17.000 de oameni au murit într-un cutremur major în Izmir, în 1999.

Citeşte şi: Cutremur violent, magnitudinea de moment a fost 5.2