Cutremur în Vrancea. Unde s-a simţit şi ce magnitudine a avut

Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunţă că un cutremur a zguduit România, marţi după-amiază. Seismul a avut o magnitudine de 3 grade pe scare Richter.

17 mai 2022, 19:18
Cutremur în Vrancea. Unde s-a simţit şi ce magnitudine a avut
Cutremur în Vrancea

Cutremur în Vrancea. Conform INFP, seismul a avut loc la ora 16:54, în zona seismică Vrancea, Buzău. Acesta s-a produs la o adâncime de 124 de kilometri şi a avut o mangnitudine de 3 grade pe scara Richter.

Cutremur în Vrancea. Unde s-a simţit

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti, 115km V de Braila, 116km V de Galati, 118km S de Bacau, 126km N de Bucuresti, 152km NE de Pitesti, 190km E de Sibiu, 191km N de Ruse, 199km SV de Iasi.

Citeşte şi Val de cutremure cu magnitudine peste 5. S-au simţit în multe oraşe

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a oferit mai multe detalii, într-un interviu pentru DCNews, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.

‘Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact.’, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu.

În prezent, 726 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasele l şi ll de risc seismic

Dintre acestea, 356, majoritatea în zona centrală, sunt încadrate în clasa l de risc seismic, iar 370 sunt încadrate în clasa  a ll-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore în cazul unui cutremur puternic.

În România, procentul locuințelor acoperite printr-o poliță de asigurare este în continuare redus – mai puțin de 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creșterii interesului declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri, anunță UNSAR.

Citeşte şi Cutremur cu magnitudine peste 5, cel mai mare al lunii. S-a simţit puternic