Cutremur în Vrancea, vineri dimineaţa! Cât de tare s-a simţit în zona marilor oraşe

Un cutremur s-a produs vineri, la ora locală 10:09, în zona seismică Vrancea. Alerta a fost dată de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

05 nov. 2021, 13:07
Cutremur în Vrancea, vineri dimineaţa! Cât de tare s-a simţit în zona marilor oraşe

Cutremur în Vrancea, vineri dimineaţa! Seismul cu magnitudinea 3 a avut loc la o adâncime de 79 km în apropierea următoarelor oraşe: 89 km est de Braşov, 94 km sud de Bacău, 103 km nord-est de Ploieşti, 106 km vest de Galaţi, 109 km nord-vest de Brăila, 152 km nord de Bucureşti, 173 km sud-vest de Iaşi, 176 km nord-est de Piteşti, 202 km est de Sibiu şi 216 km sud-vest de Chişinău.

În decursul lunii noiembrie, în România au avut loc alte trei cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 2,9 grade pe scara Richter, conform Agerpres.

Citeşte şi: Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Noi state au intrat în zona roşie

„Cutremurele din ultima perioadă sunt fenomene tectonice firești. Ar fi bine să fie mai multe, pentru că astfel se descarcă sistemul în zona în care au loc. Sunt mii de seisme care au loc anual în lume. Zilnic au loc astfel de evenimente în anumite țări, cum este Japonia, de exemplu. Dar la un moment dat vine și cutremurul cel mare, de asta nu scăpăm”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 4,2 grade resimţit în România. Autorităţile sunt în alertă

Celebrul seismolog susține că știe când ar putea avea loc un seism de peste 7 grade. „În statistica noastră făcută cam de la 1700, marile cutremure au loc odată la 100 de ani. Dar cutremurele nu au loc când vrem noi. Nu putem știi exact ziua și luna. Dar putem stabili anul când va avea loc,  plus – minus un an.  În 1977, acel cutremur nu era în statistica normală. A fost un cutremur care nu s-a putut definitiva în 1940. Așadar, un alt mare cutremur va avea loc în 2040, plus – minus un an, adică la 100 de ani de la cel din 1940”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Citeşte şi: Florin Cîţu vrea certificatul verde să fie obligatoriu în România. „E foarte important să treacă în Parlament. Această măsură este cea mai non-invazivă”