Cutremur cu magnitudine 4,2 grade resimţit în România. Autorităţile sunt în alertă

Un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, în Serbia. Seismul a fost atât de puternic, încât a fost resimţit şi în România.

03 nov. 2021, 18:21
Cutremur cu magnitudine 4,2 grade resimţit în România. Autorităţile sunt în alertă
Cutremur de 5,6 grade, resimţit în România. Autorităţile sunt în alertă

Cutremur de 4,2 grade resimţit în România. Seismul s-a produs în Serbia, la ora 01:25:46 (ora locală a României), la adâncimea de 5km.

Cutremur de 5,6 grade resimţit în România

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 96km S de Belgrade, 101km S de Zemun, 111km NV de Nis, 148km N de Pristina, 162km SE de Novi Sad, 197km N de Prizren, 198km S de Timisoara, 201km E de Sarajevo, 225km N de Skopje, 237km E de Zenica.

Citeşte şi Cutremure în lanț, în Italia. Seismele s-au resimțit în mai multe zone din țară

În urma seismului, două persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, mai mulţi oameni au fost răniţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cutremurul s-a resimţit şi în România, în Drobeta Turnu Severin şi în Orşova. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, locotenent Ramona Nistor, locuieşte în apropierea autogării din Drobeta Turnu Severin şi a povestit că a simţit cutremurul în cursul noţii.

„L-am simţit în jurul orelor 02.56, când m-am trezit din somn şi mi-am dat seama că lustra şi obiectele din cameră se mişcau. Am conştientizat că este cutremur, dar n-am intrat în panică. Am aşteptat o replică, dar nu a mai fost”, a spus Ramona Nistor, precizând că mai multe persoane i-au confirmat că au simţit cutremurul, potrivit evz. 

În România, cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Citeşte şi Un cutremur cu magnitudinea 6,0 zguduie coastele Greciei. Seismul s-a produs lângă insula Creta

„Cutremurele din ultima perioadă sunt fenomene tectonice firești. Ar fi bine să fie mai multe, pentru că astfel se descarcă sistemul în zona în care au loc. Sunt mii de seisme care au loc anual în lume. Zilnic au loc astfel de evenimente în anumite țări, cum este Japonia, de exemplu. Dar la un moment dat vine și cutremurul cel mare, de asta nu scăpăm”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Celebrul seismolog susține că știe când ar putea avea loc un seism de peste 7 grade.

„În statistica noastră făcută cam de la 1700, marile cutremure au loc odată la 100 de ani. Dar cutremurele nu au loc când vrem noi. Nu putem știi exact ziua și luna. Dar putem stabili anul când va avea loc,  plus – minus un an.  În 1977, acel cutremur nu era în statistica normală. A fost un cutremur care nu s-a putut definitiva în 1940. Așadar, un alt mare cutremur va avea loc în 2040, plus – minus un an, adică la 100 de ani de la cel din 1940”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.