Cutremur în zona Vrancea. În ce oraşe s-a simţit

Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că miercuri, la ora 13.16, s-a produs un cutremur cu magnitudine 3.5 în județul Vrancea.

19 ian. 2022, 14:57
Cutremur în zona Vrancea. În ce oraşe s-a simţit

Cutremur în Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 104 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 85 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău, 103 km nord-est de Ploieşti, 110 km vest de Galaţi, 114 km nord-vest de Brăila, 153 km nord de Bucureşti, 172 km sud-vest de Iaşi, 174 km nord-est de Piteşti, 197 km est de Sibiu şi 217 km sud-vest de Chişinău, anunţă INFP.

Avertisment al seismologilor despre marele cutremur din România. Cât de periculoasă e activitatea seismică din ultima perioadă
Duminică, în aceeaşi zonă seismică a avut loc un cutremur de 4,4 grade pe scara Richter. De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 grade pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Discuţiile despre „marele cutremur” care ar putea lovi România au apărut din nou în spaţiul public, după ce două seisme puternice au avut loc în ultimele 48 ore. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, un reputat seismolog, a avertizat că un cutremur de peste 7 grade, cu efecte puternice, va avea loc în România, cel mai probabil, în jurul anului 2040.
Un nou cutremur în zona Vrancea. Gheorghe Mărmureanu anunţă când vine marele seism în România

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu.