Avertisment al seismologilor despre marele cutremur din România. Cât de periculoasă e activitatea seismică din ultima perioadă

Discuţiile despre "marele cutremur" care ar putea lovi România au apărut din nou în spaţiul public, după ce două seisme puternice au avut loc în ultimele 48 ore. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, un reputat seismolog, a avertizat că un cutremur de peste 7 grade, cu efecte puternice, va avea loc în România, cel mai probabil, în jurul anului 2040.

17 ian. 2022, 21:44
Avertisment al seismologilor despre marele cutremur din România. Cât de periculoasă e activitatea seismică din ultima perioadă

La rândul său, Mihai Diaconescu, fizician în cadrul la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a vorbit în direct la România TV despre activitatea seismică din zona Vrancea şi despre marele cutremur din România.

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade”, a explicat fizicianul Mihai Diaconescu.

Citeşte şi: Cel mai mare cutremur din România, din 2022. Seismul de 4,4 s-a produs duminică după-amiază, în Vrancea

De asemenea, prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit mai multe detalii despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îî va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, potrivit Dcnews.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.’, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

Cutremur cu magnitudinea 4,5 în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 140 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

„În ziua de 16.01.2022, 15:43:15 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.4, la adâncimea de 140 km. Cutremurul s-a produs la 70km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti, 101km S de Bacau, 123km V de Galati, 124km NV de Braila, 143km N de Bucuresti, 159km NE de Pitesti, 183km SV de Iasi, 183km E de Sibiu, 208km N de Ruse”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Mai multe cutremure au avut loc la începutul anului 2022

Sâmbătă, în zona seismică Vrancea s-au produs trei cutremure, două în judeţul Buzău cu magnitudini de 3,7, respectiv 3,3, şi unul în judeţul Vrancea, de 3,5 pe Richter.

De la începutul acestui an, în România, s-au mai produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Citeşte şi: Anamaria Prodan, schimbare radicală de look. Sexy-impresara și-a pus lentile albastre. Arată de nerecunoscut VIDEO