Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul de miercuri dimineaţă

Un cutremur s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 03:49, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), magnitudinea acestuia fiind de 3,4 grade Richter, potrivit Agerpres.

07 dec. 2022, 08:18
Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul de miercuri dimineaţă

Val de mișcări seismice în primele zile ale lunii decembrie. Un al șaptelea cutremur s-a produs, în România, miercuri dimineață, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În ziua de 7 decembrie 2022, la ora 03:49:39 (ora locală a României), s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140km, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Raed Arafat: „Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”. De ce nu se dau mesaje Ro Alert

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brașov, 77km N de Ploiești, 115km S de Bacău, 130km V de Brăila, 131km V de Galați, 131km N de București, 145km NE de Pitești, 175km E de Sibiu, 196km N de Ruse, 198km SV de Iași.

Este al șaptelea cutremur în seria mișcărilor telurice ce au avut loc de la începutul acestei luni, majoritatea fiind în zona seismică Vrancea, în timp ce unul s-a produs în Muntenia, județul Ialomița, și altul în Moldova, județul Bacău.

Cel mai puternic seism este cel de duminică, 4 decembrie, de magnitudine 3,9, produs la o adâncime de 85 de km în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Cutremurul s-a produs la ora 21:39:42.

Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele cutremur care va lovi România: ”Va avea o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice”

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.