Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele cutremur care va lovi România: ”Va avea o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, anunță că un mare cutremur va avea loc în jurul anului 2040. Seismologul spune că acest cutremur va avea o magnitudine de 7 grade iar efectele sale vor fi foarte puternice.

03 nov. 2022, 08:49
Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele cutremur care va lovi România: ”Va avea o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice”

După cutremurul care a avut loc joi dimineață, majoritatea românilor se tem de ce e mai rău. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, anunță că un mare cutremur ar urma să aibă loc în țara noastră, în jurul anului 2040.

Citește și Cutremur cu magnitudine 5.3 în România. S-a simţit şi la Bucureşti

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru DCNews.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a adăugat seismologul.

Cutremur cu magnitudine 5.3 în România

Un cutremur de 5,3 grade a avut loc joi dimineață, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 168.925 km.

Acesta s-a produs la 57km E de Brasov, 75km N de Ploiesti, 117km SV de Bacau, 130km N de Bucuresti, 134km V de Braila, 135km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 171km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 200km SV de Iasi.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Citește și Scandalos! Sistemul RO-Alert n-a transmis niciun mesaj de avertizare pentru cel mai mare cutremur din ultimii ani din România! Mesajele asurzitoare vin de fiecare dată doar când plouă puternic sau bate vântul tare! Explicațiile halucinante ale lui Arafat!