DOLIU NAŢIONAL, vineri 2 septembrie, pentru românii morţi în urma cutremurului devastator din Italia

Guvernul a declarat ziua de vineri, 2 septembrie 2016, zi de doliu național pentru românii decedați în cutremurul din Italia, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. Iniţial, premierul Dacian Cioloş luase îb calcul ziua de joi 1 septembrie ca zi de doliu naţional. 

31 aug. 2016, 15:06
DOLIU NAŢIONAL, vineri 2 septembrie, pentru românii morţi în urma cutremurului devastator din Italia

Premierul Dacian Cioloş anunţase marţi, pe când se afla la funeraliile de la Amatrice, că intenţionează să propună ziua de joi 1 septembrie zi de doliu naţional pentru românii morţi în urma cutremurului din Italia. 

În urma şedinţei de Guvern, ziua de doliu naţional pentru românii morţi la cutrmurul din Italia a fost stabilită pentru vineri, 2 septembrie 2016. 

„Guvernul a declarat 2 septembrie 2016 zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului produs în 24 august în Italia, printre care s-au aflat și cetăţeni români, precum și în semn de solidaritate cu poporul Italian. Seismul produs în centrul Italiei, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, s-a soldat până acum cu 292 de morți, dintre care 11 români”, informează Guvernul într-un comunicat. 

În această zi, toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul va fi arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc. 

Aceeași obligație le revine și persoanelor fizice care arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile naționale de radio și de televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Oficiali din cadrul Protecţiei Civile au invitat rude ale celor 242 de victime ale cutremurului devastator de săptămâna trecută să participe marţi la funeraliile de stat organizate pe ruinele din Amatrice, localitatea cea mai afectată de seism, unde au fost aduse 37 de sicrie, relatează The Associated Press şi AFP. Prezent la funeralii, premierul Cioloş a anunţat că niciun român nu mai este dat dispărut şi că, marţi, a fost identificat şi ultimul român dat dispărut în urma cutremurului din Italia. După cum a precizat premierul, în perioada următoare vor fi urgentate măsurile pentru ca victimele cutremurului să intre în posesia ajutoarelor de la Guvernul României. DETALII, AICI. 

CITEŞTE ŞI Ultimul român dispărut în cutremurul din Italia, identificat. MAE, ultimele detalii despre starea victimelor

CUTREMUR ITALIA. Italia îşi plânge morţii după tragedia provocată de puternicul cutremur produs săptămâna trecută în centrul ţării. 292 de oameni au pierit sub ruine, iar acțiunile de căutare a altor victime sub dărâmături continuă. În urma seismului din Italia au murit 11 români. MAE a anuntat că a fost identificată și ultima persoană de cetățenie română semnalată ca dispărută în urma seismului din Italia.

Cel mai recent, Guvernul a declarat ZI DE DOLIU NAŢIONAL pe 13 august, pentru moartea Reginei Ana, zi când a fost înmormântată la Curtea de Argeş.  

Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, pe 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveția, funeraliile desfăşurându-se în perioada 9-13 august 2016.