CUTREMUR NEPAL. Descoperire ULUITOARE a experţilor. Noi filmări cu URGIA – VIDEO

CUTREMUR NEPAL. După seismul violent, de magnitudine 7,9, este posibil ca oraşul Katmandu să se fi deplasat cu câţiva metri, susţine James Jackson, de la Universitatea din Cambridge, pe baza analizei undelor seismice înregistrate după cutremur. Între timp, pe Internet au apărut noi înregistrări video cu urgia ce a urmat seismului.

RomaniaTV.net
27 apr. 2015, 19:08
CUTREMUR NEPAL. Descoperire ULUITOARE a experţilor. Noi filmări cu URGIA – VIDEO

Zona capitalei nepaleze s-a ridicat cu circa 50 de centimetri, în timp ce în nord, o altă zonă a coborât cu 50 de centimetri, a spus seismologul, estimând că vârful Everest (8.848 de metri) nu și-a schimbat înălțimea. „A fost prea departe de centrul seismului, așa că nu avea cum să fie afectat”, a explicat expertul.

„Seismul nu a fost o surpriză fiindcă ne aflăm într-o zonă de coliziune” între placa tectonică indiană și cea eurasiatică, a explicat Yann Klinger, director de cercetări la CNRS (Centrul național pentru cercetări științifice) din Franța, specialist în domeniul mișcărilor tectonice. „Placa indiană avansează spre nord cu 4 centimetri pe an”, a adăugat el. Dintre aceștia, doi se înregistrează la nivelul Munților Himalaya.

Citeşte şi Cutremurul din Nepal surprins în imagini. Reacţia BIZARĂ a păsărilor înaintea seismului VIDEO

Klinger și cercetători din alte țări studiază seismele produse de-a lungul timpului în zona Munților Himalaya și încearcă să verifice dacă există un „ciclu seismic” cu ajutorul căruia să se poată prevedea o viitoare mișcare tectonică. „Am apreciat că un astfel de seism se poate produce o dată la 700 de ani. Zona zguduită la sfârșitul săptămânii trecute a fost afectată de un seism puternic în 1344. Am văzut că secțiunea care s-a rupt atinsese un nivel de încărcare probabil apropiat de pragul de rupere”, a adăugat Klinger.

Citeşte şi Mărturiile unui român scăpat din INFERNUL din Nepal. A fentat moartea, dar a pierdut un prieten VIDEO

Între timp, pe Internet au apărut noi filmări cu urmările cutremurului. Două clădiri din Katmandu au fost filmate chiar îb momentul în care se prăbuşeau, după ce fuseseră grav avariate de mişcarea seismică. De remarcat că mai multe persoane stau în apropierea clădirilor care se prăbuşesc, părând mai preocupaţi să surprindă imagini senzaţionale, decât să îşi salveze pielea.