CUTREMUR. Panică mare, angajatele de la un fast-food au fugit pe unde au apucat VIDEO

Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Acesta a fost urmat de 20 de replici, cu magnitudini între 2,3 şi 4,1.

15 feb. 2023, 07:49
CUTREMUR. Panică mare, angajatele de la un fast-food au fugit pe unde au apucat VIDEO

A fost iar cutremur mare în zona Olteniei. Marţi, puțin după ora 15, Târgu Jiu a fost zguduit, din nou, de un cutremur. A fost cel de-al doilea major din ultimele zile și este cel mai puternic resimțit în acea zona, de la cel din 1977. Locuitorii orașului lui Brâncuși au fost luați pe nepregătite, așa cum era de așteptat. În astfel de situații, fiecare acționează din instinct pentru a se salva.

Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență, în caz de cutremur. Ne ajută să supraviețuim câteva zile
Tencuiala de pe clădirile vechi a căzut, alte edificii s-au crăpat, iar lucrurile din casele oamenilor s-au mișcat semnificativ. Cei mai mulți din locuitorii Târgu Jiului au fost prinși în timpul programului de muncă. Cei care lucrează în domenii în care interacționează cu alți oameni au acționat imediat. Oamenii surprinși în magazine sau în saloane au fugit imediat spre exteriorul încăperilor, dar în mod organizat.

Autorităţile din judeţul Gorj au anunţat că, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7, s-au primit peste o sută de apeluri de la cetăţeni care semnalau fisuri sau alte deteriorări ale unor clădiri. În urma verificărilor făcute până în prezent, nu s-au identificat, prin evaluare vizuală, ”probleme majore” la blocurile de locuit şi nu au fost observate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la acestea sau la spitale. În schimb, la două biserici din Târgu Jiu s-au identificat elemente ale structurii de rezistenţă afectate, fiind restricţionat accesul cetăţenilor. Restricţii de acces sunt şi la Palatul Administrativ, Primăria Târgu Joi şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.

Două dintre angajatele unui cunoscut fast food din Târgu Jiu s-au speriat rău de la seism. Femeile se aflau în timpul programului, atunci când au simțit că pâmântul le fuge de sub picioare. La propriu. Instinctul lor de salvare a apărut imediat.

Speriată de lucrurile care se mișcau în jurul ei, una dintre angajate a sărit direct pe geam. Deși spațiul era destul de îngust, fiind mai mult locul pe unde servea clienții, aceasta nici nu s-a mai uitat în spate. Colega ei a rămas în urmă și a ales să se adăpostească în dulap. Și în cazul ei, spațiul a fost foarte mic, iar o mare parte din corp era în afara corpului de mobilier.

Cutremur cu magnitudine 5.7 în Oltenia, au căzut rafturi şi s-au zgâlţâit clădirile. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la calm din partea populaţiei, el arătând că în caz de cutremur oamenii care intră în panică pot face ”greşeli de comportament” care le pot aduce sfârşitul. El subliniază că înainte de cutremur nu se dau mesaje Ro-Alert, iar după seism astfel de mesaje se dau doar dacă este cazul ca populaţia să fie informată în regim de urgenţă.

Raed Arafat recomandă populaţiei să consulte aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi portalul ”Fii Pregătit” al IGSU care dau oamenilor sfaturi despre cum să acţioneze înainte, în timpul cutremurelor, dar şi după seism.

”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd, simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul. În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a declarat Raed Arafat.

@lexpower2k #Targu Jiu #tgjiu #tg jiu #foryou #fy #cutremur ♬ original sound – Marin Alexandru

El a subliniat că există şi ”zone de dezinformare” legate de seisme şi sfătuieşte populaţia să se informeze de pe site-urile oficiale ale autorităţilor. El a afirmat că nu există ”o soluţie magică” privind prezicerea unui seism.

”Multe persoane o să apară – şi am avut deja o situaţie la Constanţa – care o să prezică că urmează alte cutremure, că fiţi atenţi, că mâine, poimâine…  Vă rog foarte mult, gândiţi-vă în mod înţelept! Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel care este mult mai presus decât ştiinţa şi decât orice. Până acuma a prezice un cutremur încă nu s-a adeverit să spună cineva, decât dacă cineva a nimerit-o că a zis ceva şi s-a întâmplat să apară ceva. Când vom vedea pe cineva care primeşte premiul Nobel pentru faptul că poate prezice înainte un cutremur, înseamnă că persoana respectivă are dreptate şi toate ţările lumii o să aplaude”, a adăugat Raed Arafat.
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării.