Cutremur pe Marte, a fost înregistrat primul seism pe Planeta Roşie. Cum sună semnalul captat de seismometre AUDIO

Undele primul seism detectat pe planeta Marte au fost înregistrate luna aceasta de seismometrul francez SEIS, plasat pe Planeta Roşie în luna decembrie a anului trecut.

RomaniaTV.net
23 apr. 2019, 17:52

Seismometrul SEIS, plasat pe solul marţian de sonda InSight, a captatat semnalul din inima Plametei Roşii. Primele unde au fost captate în data de 6 aprilie, la 128 de zile după ce SEIS a ajuns pe Marte. „A fost un semnal seismic slab, dar distinct, similar cu semnalele seismice capturate pe suprafața Lunii, în timpul misiunilor Apollo„, se arată într-un comunicat al Centrului Național pentru Studii Spațiale (CNES), ale cărui echipe au realizat proiectul SEIS.

Un asemenea cutremur n-ar fi putut fi detectat pe Pământ, dar suprafaţa marţiană, extrem de stabilă, a permis senzorilor foarte sensibili ai seismometrului să surprindă acest semnal slab„, se mai arată în informarea CNES.

Până acum am colectat nişte zgomote de fundal, dar o dată cu acest prim cutremur asistăm la naşterea unei noi discipline: seismologia marţiană„, a declarat Bruce Banerdt, responsabilul științific al misiunii InSight de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, cu baza în Pasadena, California.


loading...