Cutremur pe piața asigurărilor RCA. ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi constată starea de insolvenţă a societăţii. Reacția Guvernului

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

17 mart. 2023, 11:06
Cutremur pe piața asigurărilor RCA. ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi constată starea de insolvenţă a societăţii. Reacția Guvernului

Cutremur pe piața asigurărilor RCA. ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi constată starea de insolvenţă a societăţii.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, a transmis ASF, într-un comunicat de presă.

Citește și: Scandalos! Salariul faraonic pe care-l primește Nicu Marcu, șeful ASF, vinovatul pentru triplarea prețurilor la polițele RCA, prin falimentul City Insurance și dezastrul de la Euroins

ASF a transmis că ”la data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a mai transmis ASF.

Citește și: Marcel Ciolacu intervine după scumpirea poliţelor RCA. „E posibil să fie un faliment anunţat” VIDEO

 

Guvernul reacționează după falimentul Euroins

”Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto.

In urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.