Cutremur pe piața auto mondială. Chinezii au făcut anunțul

Industria mondială a automobilelor se va reduce la doar zece companii în următorul deceniu, a declarat un rival chinez al Tesla, în condiţiile în care concurenţa intensă de pe piaţa vehiculelor electrice din China se extinde la nivel global.

26 apr. 2023, 11:20
Cutremur pe piața auto mondială. Chinezii au făcut anunțul

Brian Gu, vicepreşedinte al companiei Xpeng, cu sediul în Guangzhou a declarat într-un interviu pentru FT că pentru a rămâne „în picioare” o companie auto ar trebui să aibă vânzări anuale de cel puţin 3 milioane de vehicule, susţinute de exporturi globale.

În prezent cel mai mare producător auto din lume, Toyota, a vândut 10,5 milioane de maşini în 2022, în timp ce Tesla a vândut 1,3 milioane.

Avertismentul vine într-o conjunctură istorică pentru industria auto globală. China este pe punctul de a depăşi Japonia ca fiind cel mai mare exportator mondial de maşini în funcţie de volum, după ce a depăşit Germania anul trecut.

„Pentru a face parte din acel „club de 3 milioane” nu poţi fi un jucător exclusiv chinez, ci trebuie să fii un jucător global. Credem că, în acest scenariu, poate aproape jumătate din volumul tău vine din afara Chinei”, a declarat Gu într-un interviu acordat Financial Times.

„În cinci până la zece ani, va fi o piaţă mult mai concentrată. Cred că numărul de jucători se va reduce probabil la mai puţin de 10 la nivel global”, a mai spus Gu.

Citește și: Dmitri Medvedev, propunere halucinantă pentru încheierea războiului: împărţirea Ucrainei între Rusia, România, Polonia şi Ungaria