Cutremur pe piaţa vaccinurilor. UE se pregăteşte să dea în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană se pregăteşte să deschidă un proces împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, scrie publicaţia Politico, citând cinci diplomaţi din UE, rămaşi sub protecţia anonimatului

22 apr. 2021, 11:00
Cutremur pe piaţa vaccinurilor. UE se pregăteşte să dea în judecată AstraZeneca

La o întâlnire de miercuri a ambasadorilor, majoritatea ţărilor din UE au spus că vor sprijini darea în judecată a companiei în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise blocului comunitar. Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a mai scris Politico, citând un diplomat.

Alţi doi diplomaţi au precizat că există un termen limită, până la sfârşitul acestei săptămâni, până la care ţările din UE pot opta pentru retragerea din această acţiune judiciară.

AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial.

Citeşte şi AstraZeneca va produce un vaccin COVID-19 eficient și împotriva variantei africane până la finalul anului

Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE.

Acest deficit a încetinit campaniile de vaccinare din ţările din UE.

Compania speră să livreze circa 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din acest an, când ar fi trebuit să ofere toate cele 300 de milioane de doze prevăzute în înţelegerea cu UE.

Citeşte şi S-a aflat de ce se formează cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca


loading...
Partenerii noștri