CUTREMUR PUTERNIC de 4,6 în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 s-a produs, duminică dimineaţa, în Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

24 aug. 2014, 07:35
CUTREMUR PUTERNIC de 4,6 în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 s-a produs, duminică dimineaţa, la ora 10.12, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 147 de kilometri.

Este ceva foarte obişnuit. Ar trebui să înţelegă toată lumea că Vrancea este o zonă activă. Un cutremur de 4,6 este ceva firesc, o să vină şi cutremurul ăla mare, să nu se îndoaiască. Nimeni nu ştie când, dar sigur vine. Este şi cazul, pentru că au trecut 37 de ani de la ultimul. Toată chestiunea este dacă va veni anul acesta sau peste 10 ani„, a declarat academicianul Mircea Săndulescu.

Cele mai apropiate oraş de epicentrul cutremurului au fost Covasna (29 de kilometri), Târgu Secuiesc (45 de kilometri), Săcele (49 de kilometri), Sfântu Gheorghe (51 de kilometri), Vălenii De Munte (53 de kilometri).

Seismul nu a provocat pagube materiale sau răniri de persoane.

Cel mai mare seism din acest an, din România, s-a produs în 29 martie şi a avut o magnitudine de 5 pe scara Richter.

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că în România „un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului”. De altfel, şi directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pamântului, Mircea Radulian, susţine că se aşteptă la un cutremur de magnitudine 7.

CITEŞTE ŞI: Cele mai puternice cutremure din ultimul secol în lume. Când a fost cel mai puternic cutremur în România