Cutremur puternic, de 5 grade, resimțit în insula Evia din Grecia. Au fost patru seisme într-o singură zi

Un cutremur puternic, care a avut magnitudinea de 5 grade, a fost resimțit marţi seară pe insula grecească Evia, la 56 km nord-est de Atena, conform Observatorului geodinamic din Atena.

30 nov. 2022, 09:20
Cutremur puternic, de 5 grade, resimțit în insula Evia din Grecia. Au fost patru seisme într-o singură zi

Cutremur puternic, de 5 grade, resimțit în insula Evia din Grecia. Nu au fost raportate momentan pagube materiale sau răniți, a transmis presa locală. Mişcarea telurică al cărui epicentru este situat la est de insula Evia şi la o adâncime de 9 km, a avut loc la orele 20.06 GMT, potrivit aceleiaşi surse.

Seismul s-a simțit mai ales pe insulă și în Attica, zona metropolitană a Atenei.

În aceeași zi au avut loc patru cutremure. Primul cutremur de 4,8 a fost înregistrat la 04.32 GMT, urmat de alte două de 4,1 şi, respectiv, 4,2 aproape o oră mai târziu (05.23 şi 05.24 GMT).

Situată pe mai multe linii de falii geologice, Grecia este lovită în mod regulat de cutremure care provoacă uneori victime şi pagube materiale.

Un alt cutremur mare a avut loc tot în Grecia, în urmă cu doar câteva zile. Seismul subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în noaptea de duminică spre luni în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee, conform Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena.

Citește și Portul Constanţa, peste Pireu din Grecia. A avut cea mai puternică creştere în topul celor mai importante porturi ale UE în 2021

Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la o distanţă de 63 de kilometri de Kasos şi la 343 de kilometri sud-est de Atena, la o adâncime de 47 de kilometri, s-a produs la ora locală 01:25 (23:25 GMT, duminică).

Cel mai mare cutremur din ultimii ani din Grecia

În octombrie 2021, un cutremur de 6,3 pe insula Creta a provocat pagube materiale, fără victime. Dar în octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 în Marea Egee a făcut doi morţi pe insula grecească Samos şi peste 100 în oraşul de coastă din apropiere Izmir, în Turcia.