Cutremur puternic duminică dimineaţă

Începutul de an a adus mişcări seismice importante, luna ianuarie fiind recunoscută, statistic, cu mari cutremure.

10 ian. 2021, 11:18
Cutremur puternic duminică dimineaţă

Cutremur puternic. Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică la 49 de kilometri est de localitatea Lakatoro din Vanuatu, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de Xinhua şi EFE.

Seismul, cu epicentrul la o adâncime de 159 de kilometri, s-a produs duminică la ora locală 17:48 (6:48 GMT) în largul coastelor arhipelagului Vanuatu, în Pacificul de Sud, potrivit agerpres.ro. 
Autorităţile nu au raportat victime sau pagube materiale imediate şi nu a fost emisă alertă de tsunami.

Arhipelagul Vanuatu este situat în zona „Cercului de Foc al Pacificului”, cu o activitate seismică intensă.

Încă un cutremur puternic în Croaţia. Seismul a avut 5,1 pe scara Richter

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,7, s-a produs şiîn largul coastei nord-estice a Taiwanului şi a fost resimţit la Taipei, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale, informează Reuters.

Epicentrul seismului – care a zguduit clădirile din capitală – a fost localizat în largul coastei comitatului Yilan, la o adâncime de 72,2 de kilometri, potrivit Biroului meteorologic al insulei.

Sistemul de metrou din Taipei funcţionează normal, a declarat guvernatorul oraşului.

Taiwanul se află la joncţiunea a două plăci tectonice din Marea Chinei de Sud şi este predispus la cutremure.

Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur produs în sudul Taiwanului în 2016, în timp ce un seism cu magnitudinea 7,3 a ucis peste 2.000 de oameni în 1999.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,2, s-a produs miercuri în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami, informează EFE.

Institutul american de geofizică (USGS), care monitorizează activitatea seismică din întreaga lume, a localizat epicentrului seismului la 26 de kilometri adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 de kilometri sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.

Insulele Kermadec, situate între Noua Zeelandă şi Tonga, sunt nelocuite, cu excepţia personalului detaşat la baza permanentă de pe Insula Raoul, unde există o staţie meteorologică.

Noua Zeelandă este situată pe falia dintre plăcile tectonice din Pacific şi Oceania şi înregistrează anual circa 14.000 de cutremure, dintre care între 100 şi 150 sunt îndeajuns de puternice pentru a putea fi resimţite