Încă un cutremur puternic în Croaţia. Seismul a avut 5,1 pe scara Richter

Un nou seism major a avut loc miercuri în Croația. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, se pare că acest cutremur a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter.

06 ian. 2021, 20:10
Încă un cutremur puternic în Croaţia. Seismul a avut 5,1 pe scara Richter

Încă un cutremur puternic în Croaţia. Fenomenul a avut loc la ora 19.01, ora României, și s-a produs la adâncimea de 30 de kilometri.

Încă un cutremur puternic în Croaţia. Seismul a avut 5,1 pe scara Richter

Seismul a avut loc la 41 de kilometri sud-est de Zagreb. La sfârșitul lunii decembrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade s-a produs la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb, afectând puternic orăşelele Petrinja şi Sisak. Acesta a fost precedat și urmat de alte zeci de cutremure mai mici.

Mai multe persoane au murit și peste 20 de oameni au fost răniți. Centrul orăşelului Petrinja a fost grav afectat, numeroase clădiri prăbuşindu-se. De asemenea, a fost afectată localitatea Majske Poljane.

„Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt utilizabile”, anunța premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, citat de agenţia Associated Press. Armata croată a pregătit atunci aproximativ 500 de locuri de cazare în barăci militare.

Klaus Iohannis îşi exprimă solidaritatea cu Croaţia, după cutremurele care au lovit ţara din Balcanii de Vest, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic (premierul croat – n.r.) disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie”, a transmis Klaus Iohannis, pe platforma de socializare.

Mai mulţi oameni au murit şi mai multe persoane au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj de solidaritate pentru Croaţia după cutremurul care a făcut mai multe victime