Cutremur puternic în Grecia, lângă insula Creta

Un seism cu magnitudinea de 6,2 s-a produs marți în apropierea insulei grecești Creta, anunță presa internațională.

12 oct. 2021, 12:49
Cutremur puternic în Grecia, lângă insula Creta

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Creta, urmat deja de patru replici puternice. Grecia este străbătută de importante falii geologice, iar cutremurele sunt frecvente în această regiune.

Epicentrul a fost localizat la 23 de kilometri în largul coastelor sud-estice ale insulei, care încă se reface după un alt seism puternic, de la finele lui septembrie.

Martori din zonă au relatat că seismul de marți, care a început la ora locală 12.24, a durat cel puțin 20 de secunde și i-a afectat inclusiv pe șoferii aflați în trafic.

Pe rețelele sociale au apărut imagini care surprind reacția localnicilor, după mișcarea tectonică. Presa locală scrie că seismul a fost resimţit în Creta şi pe insulele arhipelagului Dodecanez, la Marea Egee. ”Epicentrul sesimului se află în mare, departe de localităţi locuite”, a subliniat, la postul de radio Skai, seismologul grec Gerassimos Papadopoulos.

Ultimul seism mortal s-a produs la data de 3 martie în centrul Greciei, în Elassona, lăsând în urmă un mort şi zece răniţi, precum şi pagube extinse, anunţă EMSC.

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Hawaii. Peste 20 de cutremure  şi blocuri de lavă pe insula La Palma
La 30 octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee, între insula Samos din Grecia şi oraşul Izmir din Turcia, s-a soldat cu 114 morţi Turcia şi două decese în Samos.

Cutremur cu magnitudine 7 în Alaska

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,9 grade in regiunea Peninsulei Alaska
Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,9 grade, s-a produs in ziua de luni, 11 octombrie, in regiunea Peninsulei Alaska. Seismul a avut loc la ora 9h10min UTC (ora locala 1h10min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in partea sudica a Peninsulei Alaska. Cutremurul s-a produs la adancimea de 58 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.