Cutremur puternic în Mexic. Fiica preşedintelui Obama se află în vacanţă în regiunea afectată VIDEO

Un seism puternic s-a produs marţi în Mexic. Potrivit Institutului mexican de geofizică, cutremurul a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter, în timp ce USGS a anunţat o magnitudine de moment de 7,6, magnitudine ce a fost confirmată ulterior de o oficialitate a Guvernului mexican. Cert este că oamenii s-au speriat destul de rău şi mulţi au ieşit pe străzi.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 18:29

Un puternic cutremur de pământ s-a produs marţi, în jurul prânzului, în Mexic. Cutremurul a avut loc la ora 12.02 (20.02, ora României), la adâncimea de zece kilometri, în regiunea mexicană Guerrero, la aproximativ 200 de kilomteri distanţă de Acapulco.

După seism, s-au produs scene de panică. Mii de persoane au ieşit pe străzi în capitala Mexicului. Liniile de comunicaţii au fost întrerupte, iar numeroase imobile au suferit daune în cartiere vechi ale capitalei.

Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime sau daune materiale importante. Centrul Pacific, de Avertizare a producerii valurilor seismice uriaşe, de tip tsunami, a emis o avertizare în acest sens, dar a precizat că, în eventualitatea producerii unui asemenea val, acesta nu va fi în niciun caz unul mare şi devastator.

Şi fiica preşedintelui american a prins cutremurul

Postul de televiziune CBS Houston a informat că fiica cea mare a preşedintelui american Barack Obama, Malia, în vârstă de 13 ani, se află în vacanţa de primăvară în regiunea Oaxaca, afectată de seism, dar nu a păţit nimic.

„În urma cutremurului de astăzi, putem confirma că Malia Obama este sănătoasă şi nevătămată şi nu a fost niciun moment în pericol”, a declarat Kristina Schake, purtătoarea de cuvânt al lui Michelle Obama.

Malia a sosit în oraşul istoric mexican sâmbătă, cu un grup de 12 prieteni, şi locuiesc într-un hotel din centrul oraşului. Întrega „echipă” de vacanţă a fiicei preşedintelui american este păzită de 25 de agenţi de securitate.

Primarul din Mexico City, Marcelo Ebrard, a informat pe Twitter că nu au fost raportate „pagube importante” în şcoli, şi nici din imaginile aeriene nu se distinge existenţa acestora. Nu există încă informţii despre morţi sau răniţi în urma seismului.

Tabloidul britanic Daily Mail informează la rândul său că seismul a fost „lung”, fără a preciza însă cât anume a durat. De asemena, publicaţia a informat că tencuiala faţadelor mai multor clădiri s-a surpat din cauza seismului şi a căzut pe trotuare şi că mai multe vitrine şi ferestre mari s-au făcut ţăndări.

Spaimă şi panică

Speriaţi, oamenii care au fost evacuaţi din locuinţe şi birouri s-au adunat în Piaţa „Angel de la Independencia”, din Mexico City, ţipând şi plângând de spaimă.

„Jur că nu am simţit niciodată un cutremur mai puternic ca acesta … Credeam că o să se prăbuşească totul, clădirea … „, a povestit încă înspăimântat Sebastian Herera, un om de afaceri mexican în vârstă de 42 de ani.

Până în prezent, au fost raportate şapte replici seismice, cea mai mare fiind de 5,3 pe scara Richter, potrivit Agenţiei Naţionale de Seismologie. Seismul de marţi i-a făcut pe mulţi mexicani să-şi reamintească de cutremurul de pământ devastator din 1985, care a făcut atunci mii de morţi.

Niciun român nu a suferit de pe urma cutremurului din Mexic

MAE informează că până în acest moment nu există informaţii privind cetăţeni români aflaţi în situaţii de dificultate în urma cutremurului din Mexic şi precizează că Ambasada este în contact permanent cu autorităţile mexicane şi a luat legătura telefonic cu românii regăsiţi în registrele consulare.