Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu o magnitudine de 3,7 pe scara Richter s-a produs noaptea trecută, în zona seismică Vrancea.

15 mai 2023, 08:17
Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

Cutremur puternic în România. Potrivit Institutului de Fizică a Pământului, seismul s-a produs la 124 de kilometri adâncime şi a avut o intensitate medie.

Cutremurul a putut fi resimţit în apropierea oraşelor Focșani, Buzău, Braşov, Bacău şi Sfântul Gheorghe. În România, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an a fost, pe 14 februarie în judeţul Gorj şi a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter.

Dezastrul din București în caz de cutremur. Nicușor Dan: „Noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat”

Ce s-ar întâmpla în caz de cutremur în București? Această întrebare este în mintea tuturor celor care locuiesc în Capitală. Nicușor Dan a vorbit recent despre acest subiect în cadrul unei emisiuni.

Citește și Nou val de cutremure în Turcia. Seismele, folosite şi în campania electorală

Nicușor Dan, primarul general al Capitaliei, a declarat că în momentul de față Primăria nu are o evidență a clădirilor care necesită consolidare, pentru a fi mai sigure în caz de cutremur. Acesta a mai afirmat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate face o inspecţie preliminară a clădirilor. Acesta a anunțat că în 2023 ar putea începe consolidarea a 20 de clădiri din București. Acestea vor fi finanțate prin PNRR sau de la Fondul naţional pentru consolidare.

”Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a explicat Nicuşor Dan la Prima Tv.

Citește și Gheorghe Mărmureanu are probleme de sănătate: „La cutremure nu simt nimic. Dorm buștean. Picioarele nu prea mă mai ascultă!

Nicușor Dan a explicat că există o listă oficială care să dea detalii despre acest subiect. Pe lista respectivă sunt ”vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic şi mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”. Totodată, mai există o listă cu 200 de clădiri vechi, care au fost încadrate după vechile normative la clădiri ”de urgenţă”, un echivalent al celor încadrate în risc seismic I.

Cu privire la numărul estimativ al victimelor din București, în cazul unui cutremur, Nicușor Dan a declarat că nu au fost făcute astfel de calcule.

”Nu există tipul ăsta de calcule, bineînţeles (…) există strategii post-calamitate, unde să duci oamenii şi toate evaluările astea. Ce trebuie noi să facem este, pe de-o parte, să fim pregătiţi cu aceste mecanisme în caz că se produce şi, mai ales, să consolidăm în ritm alert. Acum există o schimbare de optică şi la nivelul statului, la nivelul Guvernului (…) statul plăteşte tot”, a explicat edilul.