Cutremur puternic în Turcia, urmat de o replică majoră. UPDATE: sunt pagube însemnate şi victime

Cutremurul devastator care s-a produs pe 6 februarie în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunţat duminică Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD).

20 feb. 2023, 23:00
Cutremur puternic în Turcia, urmat de o replică majoră. UPDATE: sunt pagube însemnate şi victime

UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea 6,3, care s-a produs la o adâncime de numai doi kilometri, a lovit luni regiunea de frontieră dintre Turcia şi Siria, a anunţat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC), în timp ce americanii de la USGS, care indică aceeaşi magnitudine, au evaluat adâncimea seismului la 10 kilometri. Trei morţi şi peste 200 de răniţi, potrivit bilanţului provizoriu

Un cutremur cu magnitudine 6.3 a avut loc luni seară în Turcia, urmat de o replică de peste 5.  Cutremurul s-a resimțit în Sudul Turciei. Țări afectate: Cipru, Turcia, Liban și Siria La 13 km față de Antakya.

Un reporter AFP a văzut şi a auzit prăbuşindu-se mai multe ziduri ale unor clădiri deja grav avariate, iar mai multe persoane, aparent rănite, cereau ajutor.

Mişcarea telurică a provocat panică în rândul populaţiei deja greu încercate şi a ridicat nori mari de praf în oraşul aflat în ruină.

După acest cutremur, un cutremur a avut loc în districtul Samandağ din Hatay la ora 20.07. Cutremurul cu magnitudinea 5,8 s-a produs la o adâncime de 7 kilometri.

Vicepreședintele Fuat Oktay a declarat că investigațiile privind cutremurele cu magnitudinea de 6,4 în districtul Defne din Hatay și cu magnitudinea de 5,8 în districtul Samandağ continuă și i-a avertizat pe cetățenii din regiune să stea departe de clădirile avariate.

În postarea sa pe contul său de socializare, Oktay a declarat: „Investigațiile noastre privind cutremurele din Hatay continuă. Le cerem cetățenilor noștri din regiune să stea departe de clădirile avariate și să urmeze cu sensibilitate avertismentele echipelor noastre.”

Guvernatorul Hatay Doğan: Am primit unele rapoarte, le evaluăm

Guvernatorul Hatay, Rahmi Doğan, a declarat corespondentului AA: „Am primit unele notificări din cauza cutremurului din oraș, le evaluăm, scanările noastre continuă.”

Cutremurele care au avut loc în Hatay au fost resimțite și în diferite părți ale Siriei. Potrivit informațiilor transmise de corespondenții AA aflați pe teren, oamenii au ieșit în stradă după cutremure. Cutremurele au fost resimțite în toată țara, în special în Idlib, Alep, Hama, Afrin, Azez, Jarablus, Bab și în așezările Tel Abyad.

S-a raportat că unele clădiri au fost demolate. Cutremurul a fost resimțit în toate orașele din Liban, în special în capitala Beirut. Cetățenii panicați au ieșit în zonele de adunare.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia.

Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, întrucât numeroase persoane sunt în continuare dispărute. Devastatorul cutremur de pământ care s-a produs pe 6 februarie a fost urmat de peste 6.000 de replici.

Cutremur Turcia: Erdogan promite construirea a 200.000 de imobile. „Niciunul nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje”

Recep Tayyip Erdogan a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în regiunile afectate de cutremurele devastatoare.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de cutremurele devastatoare din 6 februarie, informează Agerpres, citând AFP.

„Niciunul dintre imobile nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje”, a declarat Erdogan aflat în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de seismul cu magnitudinea 7.8 ce a făcut peste 41.000 de morţi în Turcia şi a distrus sau a avariat grav peste 118.000 de locuinţe.

„Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (…) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici”, a insistat şeful statului turc, precizând că operaţiunile pentru construirea acestor locuinţe vor începe în martie.

Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut seismul produs tot în Gorj

Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, „mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi”.

„Vom construi noi (oraşe) Antakya, Iskenderun şi Arsuz. Le vom reconstrui de la zero”, a declarat Erdogan, enumerând trei oraşe din provincia Hatay. „Vom începe să-i transferăm pe cetăţenii noştri care locuiesc în oraşe de corturi şi de containere către (noile lor) locuinţe în cel mult un an”, a promis preşedintele turc, care a susţinut un discurs în public pentru prima dată în ultimele şase zile.

O sută treizeci de mii de locuinţe vor fi construite în provinciile Hatay, Kahramanmaras şi Malatya, cele mai afectate dintre cele 11 provincii locuite de seism.

Care e cel mai sigur loc în caz de cutremur? Află la ce etaj ar trebui să locuiești ca să poți să stai fără griji

Peste 114.800 de persoane au fost salvate de sub dărâmături. Moscheile şi alte locuri de cult vor fi de asemenea reconstruite, a dat asigurări Erdogan.

Preşedintele turc, care a anunţat că peste 114.800 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, a precizat că băncile publice vor şterge datoriile persoanelor care au murit în seism.

În total, „nevoia de adăpost a 1,69 milioane de persoane a fost satisfăcută”, a mai spus preşedintele turc, care a adăugat că circa 375.000 de sinistraţi au fost evacuaţi din provincii afectate spre alte oraşe ale ţării, dintre care trei sferturi cu avionul.