Cutremur puternic în Vrancea, miercuri. Seismul vine la câteva ore de la alte trei cutremure consecutive

Un cutremur de magnitudine medie a avut loc, miercuri, la Braşov, într-o zonă care în care nu prea se produc astfel de mişcări.

11 aug. 2021, 12:47
Cutremur puternic în Vrancea, miercuri. Seismul vine la câteva ore de la alte trei cutremure consecutive

Cutremur puternic în Vrancea, marţi. Potrivit lui Constantin Ionescu, directorul INFP, inițial seismul a fost de 4,4 grade, însă magnitudinea a fost revizuită la 4,2. Acesta a adăugat că seismul să se fi simțit în Capitala României la etajele superioare al blocurilor.

Cutremur puternic în Vrancea, miercuri. Seismul vine la câteva ore de la alte trei cutremure consecutive

Seismul a fost înregistrat la ora 12.31, în Brașov.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 29 km E de Brașov, 78 km N de Ploiești, 124 km SV de Bacău, 125 km NE de Pitești, 136 km N de București, 143 km E de Sibiu, 162 km V de Brăila, 162 km V de Galați.

Trei cutremure, cu magnitudini între 2,5 şi 2,9 pe Richter, s-au produs miercuri dimineaţa în judeţele Buzău şi Vrancea, într-un interval de 30 de minute, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Conform sursei citate, primul seism s-a produs în judeţul Buzău, la ora locală 1:06, la o adâncime de 117 km, în apropierea următoarelor oraşe: 65 km est de Braşov, 73 km nord-est de Ploieşti, 120 km sud de Bacău şi 125 km nord de Bucureşti.

Magnitudinea seismului a fost 2,9. Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea 2,5, s-a produs în judeţul Vrancea, la ora locală 1:22, la o adâncime de 102 km, în apropierea oraşelor: 3 km est de Braşov, 97 km nord-est de Ploieşti, 99 km vest de Galaţi, 100 km nord-vest de Brăila, 104 km sud de Bacău şi 143 km nord de Bucureşti.

Al treilea seism, cu magnitudinea tot 2,5, a avut loc în judeţul Buzău, la ora locală 1:32, la o adâncime de 139 km, în apropierea oraşelor: 72 km est de Braşov, 74 km nord-est de Ploieşti, 118 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi, 120 km sud de Bacău şi 125 km nord de Bucureşti.

Pământul s-a zguduit din nou sub Parcul Național Yellowstone, cu peste 1.000 de cutremure înregistrate în regiune în iulie 2021, potrivit unui nou raport al US Geological Survey (USGS). Aceasta este cea mai seismică activitate pe care a înregistrat-o parcul într-o singură lună din iunie 2017, când un val de peste 1.100 a zguduit zona, se arată în raport.

Din fericire, aceste cutremure au fost minore, doar patru dintre acestea măsurând magnitudinea 3 (suficient de puternic pentru a fi resimțit, dar puțin probabil să provoace daune) și niciunul dintre cutremure nu indică faptul că vulcanul de sub parc se pregătește să erupă.

„Deși este peste medie, acest nivel de seismicitate nu este fără precedent și nu reflectă activitatea magmatică”, potrivit raportului USGS. „Dacă activitatea magmatică ar fi fost cauza cutremurelor, ne-am aștepta să vedem alți indicatori, cum ar fi modificări ale stilului de deformare sau a emisiilor termice / de gaz, dar nu au fost detectate astfel de variații”, se mai arată în raport.

Citeşte şi: România s-a zguduit, luni noapte. Trei cutremure au avut loc în mai puțin de jumătate de oră