Cutremur puternic, pământul s-a zguduit serios vineri seară. Se aşteaptă şi alte replici

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a fost raportat vineri după-amiază, potrivit datelor furnizate de Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).

30 iun. 2023, 18:39
Cutremur puternic, pământul s-a zguduit serios vineri seară. Se aşteaptă şi alte replici

Cutremur de 6,5 grade urmat de replici mai usoare. Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs vineri în regiunea insulei indoneziene Java, a anunțat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

A fost cutremur cu magnitudine 5.6. Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

Seismul s-a produs la o adâncime de 57 de kilometri, conform EMSC. Indonezia se află pe „Cercul de Foc al Pacificului”, iar această poziționare geografică o predispune la cutremure frecvente.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproximativ 66 de kilometri, iar epicentrul său a fost localizat la 88 de kilometri sud de Bantul, cu o populație estimată la 64.000 de locuitori. Nu au fost raportate victime sau pagube, anunță agenția de presă Baha.

Gheorghe Mărmureanu, ipoteza în cazul cutremurului din Oltenia: „Deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal cel puțin până în 2040”
Catedrala din Siena, evacuată în urma unui cutremur de magnitudinea 3,7 în Toscana, resimţit la Florenţa şi Empoli

Un cutremur de mică intensitate în Toscana, în centrul Italiei, a antrenat miercuri o scurtă evacuare a Catedralei din Siena, unul dintre monumentele-simbol din acest oraş turistic, clasat în Patrimoniul Mondial UNESCO, şi închiderea muzeelor, relatează AFP. Seismul, de magnitudinea, 3,7, al cărui epicentru a fost localizat la Poggibonsi, un oraş situat la nord de Siena, a fost resimţit şi la Florenţa şi Empoli.

Cutremurul a scos populaţia şi turiştii în stradă, în oraş, celebru prin bogatul său patrimoniu cultural şi Palio – o cursă antică de cai în care se înfruntă, de două ori pe an, cartierele oraşului.

Catedrala uriaşă – în care se află sculpturi şi picturi de o valoare inestimabilă – a fost evacuată timp de o oră, a declarat AFP un purtător de cuvânt al monumentului.

Presa locală scrie că bucăţi mici de ipsos s-au desprins din pereţii edificiului. Ca măsură de securitate, toate muzeele din oraş rămân închise miercuri şi joi, în pofida faptului că nu s-a înregistrat nicio pagubă.

Italia se află într-o zonă seismică, iar seisme devastatoare în 2009 şi 2016 s-au soldat , fiecare, cu aproximativ 300 de morţi.