Cutremur puternic sâmbătă dimineaţă. Ce spune Mărmureanu despre marele seism

Un seism puternic, cu magnitudinea de aproape 7 grade pe scara Richter, s-a produs în Insulele Kermadec din Noua Zeelandă.

04 mart. 2023, 11:34
Cutremur puternic sâmbătă dimineaţă. Ce spune Mărmureanu despre marele seism

Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs, sâmbătă, în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 152 de kilometri, potrivit USGS citat de Reuters.

Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean a estimat anterior că seismul a avut o magnitudine de 6,6 şi s-a produs la o adâncime de 183 de kilometri.
Cutremurul din 1977 încă dă fiori românilor: peste 1.500 de victime, 32.897 de clădiri prăbuşite şi grav avariate
Nu a fost emisă alertă de tsunami în urma seismului, a precizat Sistemul de avertizare în caz de tsunami din Statele Unite.
Cutremur şi în zona Vrancea sâmbătă dimineaţă

Un cutremur cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 8:18, în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 61 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 42 km est de Braşov, 67 km nord de Ploieşti, 124 km nord de Bucureşti, 126 km nord-est de Piteşti, 127 km sud-vest de Bacău, 148 km vest de Brăila, 150 km vest de Galaţi, 156 km est de Sibiu, 189 km nord de Ruse şi 212 km sud-vest de Iaşi, informează Agerpres.

De la începutul lunii martie a acestui an, în România au avut loc şapte cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,3 grade pe scara Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din 2023, în România, a avut loc pe data de 13 februarie în zona Olteniei, în judeţul Gorj, de 5,2 grade, la o adâncime de 16 kilometri.

A doua zi, în aceeaşi zonă, s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 6,3 kilometri.

Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele cutremur care va lovi România: ”Va avea o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice”

După cutremurul care a avut loc joi dimineață, majoritatea românilor se tem de ce e mai rău. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, anunță că un mare cutremur ar urma să aibă loc în țara noastră, în jurul anului 2040.

Citește și Cutremur cu magnitudine 5.3 în România. S-a simţit şi la Bucureşti

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru DCNews.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a adăugat seismologul.

Cutremur cu magnitudine 5.3 în România

Un cutremur de 5,3 grade a avut loc joi dimineață, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 168.925 km.

Acesta s-a produs la 57km E de Brasov, 75km N de Ploiesti, 117km SV de Bacau, 130km N de Bucuresti, 134km V de Braila, 135km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 171km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 200km SV de Iasi.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Citește și Scandalos! Sistemul RO-Alert n-a transmis niciun mesaj de avertizare pentru cel mai mare cutremur din ultimii ani din România! Mesajele asurzitoare vin de fiecare dată doar când plouă puternic sau bate vântul tare! Explicațiile halucinante ale lui Arafat!